Novi zakon u Sloveniji omogućuje dobivanje vozačke dozvole sa 17 godina, ali uz iskusnog suvozača

ODREDBAMA novog zakona o sigurnosti cestovnog prometa koji u Sloveniji stupa na snagu ovoga tjedna dobna granica za vožnju vozila B kategorije spušta se sa 18 na 17 godina, a testovi za ispit moći će se polagati već sa navršenih 16 i pol godina.

Vlada koja je takav zakon prihvatila, te ministarstvo unutarnjih poslova odluku o spuštanju dobi za vožnju automobilom opravdavaju namjerom da se mladi vozači u pripremnoj fazi nauče izbjegavati riskantna ponašanja koja izazivaju najviše nesreća, a to su vožnja pod utjecajem alkohola i neodgovorno ponašanje na cesti, što je sada često upravo kod populacije mlađih vozača koji premalo uvažavaju i prometne propise i ograničenja u vožnji, pa ih je relativno najviše među sudionicima nesreća s teškim ili kobnim posljedicama.

Zakonska novela predviđa naime da će u godinu dana od polaganja vozačkog ispita uz najmanje 20 sati vožnje s instruktorom (sa 17 godina), pa do dobivanja vozačke dozvole (s 18) takvi mladi vozači obvezno morati voziti uz prisutnost suvozača starijeg od 30 godina koji u policijskoj evidenciji nema više od 7 kaznenih bodova u prometu, te posjeduje vozačku dozvolu najmanje sedam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Anđeli čuvari" koji bi mladim vozačima trebali prenositi svoja pozitivna iskustva i upozoravati ih na greške u vožnji moraju biti članovi uže obitelji, dakle netko od roditelja ili stariji brat ili sestra (ako ispunjavaju spomenute uvjete), a postoji mogućnost da pratnju osigurava i netko od bližih rođaka, uz pismeni pristanak roditelja.

Mladi vozači-pripravnici morat će prilikom vožnje imati potvrdu o položenim testovima i ispitu, a za ponašanje u prometu u vožnji bit će odgovorni i oni i "pratnja", jednako kao i stariji vozači, bez popusta. Vozačka dozvola službeno će se i dalje dobivati tek s navršenom punoljetnošću.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara