Novi zakon u Srbiji: Tko ne plati kaznu za prekršaj, ne može dobiti dozvolu i registrirati automobil

Novi zakon u Srbiji: Tko ne plati kaznu za prekršaj, ne može dobiti dozvolu i registrirati automobil

Foto: FAH

U SRBIJI od siječnja ove godine više neće biti moguće registrirati automobil te dobiti prometnu, vozačku dozvolu ili neki drugi dokument ukoliko nisu plaćene kazne za prekršaje.

Građani Srbije od 1. siječnja u svih 45 prekršajnih sudova mogu u objedinjenom podatkovnom registru provjeriti koliko novca duguju za neplaćene kazne ne samo za prometne, već sve ostale prekršaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je najavljeno, na portalu Ministarstva pravosuđa bit će aktivirana aplikacija uz pomoć koje se može provjeriti Registar neplaćenih novčanih kazni, što je dio novog Zakona o prekršajima.

Svi 45 prekršajnih sudova u Srbiji umreženi su u središnji podatkovni registar, a sustav je povezan i s Upravom za trezor, Upravom prometne policije i Središnjim registrom obaveznog socijalnog osiguranja.

Ukoliko netko nije platio svoje obveze, neće moći registrati vozilo, dobiti vozačku, prometnu dozvolu ili neki drugi dokument, izuzev putovnice i osobne iskaznice jer im to pravo jamči Ustav, objasnio je za Radio-televiziju Srbije predsjednik Prekršajnog žalbenog suda Zoran Pašalić.

Ministarstvo pravosuđa pripremilo je i Registar kaznenih postupaka, koji će biti dostupan od 25. siječnja 2016. godine, a u tom će sustavu biti zavedeni podaci o svim osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak na cijelom teritoriju Srbije i ažurirat će se jednom dnevno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara