Novim napadom na Izraelce palestinski militanti prkose Abasu

Tisuće Palestinaca u petak su se okupile u pojasu Gaze kako bi proslavile ubojstvo šest Izraelaca što za novoizabranog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji je dan ranije pozvao na prekid nasilja, predstavlja veliki izazov.

Abas je u petak osudio napad palestinskih militanata u Karniju u kojem je ubijeno šest Izraelaca.

"Taj napad i napad kojeg su Izraelci izveli prošli tjedan, a u kojem je poginulo devet Palestinaca, ne koriste miru", kazao je Abas ponavljajući poziv za prekidom nasilja.

Nekoliko tisuća osoba, izvikujući protuizraelske parole i mašući islamističkim zastavama, okupilo se u izbjegličkom kampu Jabalya u pojasu Gaze. Prosvjede su organizirale palestinske militantne skupine kako bi dobile dodatnu potporu za svoje prkošenje pomirljivoj politici Abasa i nastavak borbe protiv Izraela.

U napadu u kojem su ubijeni Izraelci, izvedenom u četvrtak na prijelazu Karni - utvrđenom trgovačkom terminalu između Izraela i pojasa Gaze - ubijena su i tri palestinska militanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tri su skupine preuzele odgovornost za napad: Hamas, Povjerenstvo narodnog otpora i Brigade mučenika al-Aqse.

Novi je palestinski predsjednik dan ranije pozvao na prekid nasilja i obnavljanje pregovora s Izraelom.

Palestinski ministar rada Ghassan al Khatib kazao je da napad u Karniju ne smatra izazovom za Abasa nego porukom militanata da "ako Izraelci nastave svoje napade, da će se nastaviti i reakcija na te napade".

Izrael je objavio da će Karni, glavna točka za opskrbljivanje 1,3 milijuna Palestinaca na Gazi, biti zatvoren do daljnjega.

(Hina) xbis ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara