Novinar NBC Newsa dobio otkaz nakon intervjua iračkoj televiziji

REPORTER Peter Arnett, koji iz Bagdada pokriva rat za TV mrežu NBC News, u intervjuu za iračku državnu televiziju je izjavio da je prvi američki ratni plan doživio neuspjeh zbog iračkog otpora i da stratezi sad nastoje "napisati novi plan". Američka televizijska kuća danas je Arnettu dala otkaz.

Arnett je vrlo poznato ime američkog novinarstva, dobitnik Pullitzerove nagrade za izvješćivanje iz Vijetnama, kad je radio za AP i ratni reporter CNN-a za prvog Zaljevskog rata 1991.

Peter Arnett interview za iračku televiziju dao nakon konferencije za novinare iračke vlade, budući da je on jedan od rijetkih TV novinara koji rade za američke medije kojima su iračke vlasti dopustile ostanak u Bagdadu.

Za iračku je TV Arnett izjavio da SAD ponovno procjenjuju stanje na bojišnici, da su odlučile usporiti rat, možda za tjedan dana, i da "ponovno pišu ratni plan, jer je prvi plan doživio neuspjeh zbog iračkog otpora".

"Očito je da su američki ratni planeri pogrešno procijenili odlučnost iračkih snaga", rekao je Arnett, dodavši kako je iz razgovora s Iračanima doznao kako ono što rade SAD i Velika Britanija u Iraku rezultira sve snažnijim nacionalnim osjećajima i otporom u stanovništvu.

"Naša izvješća o civilnim žrtvama ovdje i o otporu iračkih snaga vraćaju se u SAD... i pomažu protivnicima rata", dodao je.

"Sve se više u pitanje dovodi način na koji rat vodi predsjednik (George Bush) i sve je veći otpor ratu", također je rekao Arnett u interviewu zbog kojeg bi se ponovno mogao naći na udaru pobornika rata, ali i američkih vlasti.

To ne bi bio prvi takav slučaj. Upravo je izvješćivanje iz Bagdada prije 12 godina dovelo Arnetta u sukob s američkim vojnim establishmentom, koji je bio vrlo nezadovoljan jednom Arnettovom pričom da su saveznici bombardirali iračku tvornicu dječje hrane. Unatoč tvrdnjama američkih vojnih snaga da se u tvornici proizvodilo biološko oružje, Peter Arnett ostao je pri čvrstom stajalištu da se u pogođenoj tvornici proizvodila isključivo hrana za dojenčad.

Peter Arnett također je bio autor priloga na CNN-u uživo 1998. u kojem je američka vojska optužena da je 1970. u jednom selu u Laosu upotrijebila otrovni plin sarin kako bi pobila prebjege iz svojih redova. Dvoje djelatnika CNN-a nakon priloga dobilo je otkaz, a Arnett je ukoren, a poslije mu uprava te mreže više nije htjela produžiti ugovor.

Sad iz Pentagona još nema službenih reakcija na najnovije Arnettove izjave, ali je jedan dužnosnik koji je zahtijevao da ostane neimenovan izjavio da je američki reporter možda bio izmanipuliran.

"Režim Sadama Huseina duboko je ukorijenjen u laži i manipulaiciji, a on je na vlasti ostao ne samo zahvaljujući sili i zastrašivanju, već i manipulaciji nekih medija", ustvrdio je taj dužnosnik.

"On je interview iračkoj televiziji dao kao profesionalni novinar i bio je vrlo nalik mnogim drugim interviewima koje je dao medijima širom svijeta", stoji u priopćenju NBC-a i njegova programa National Geographic Explorer.

Arnett je u Irak ovaj put i došao kao novinar Explorera, ali nakon što su ostali izvjestitelji NBC-a napustili Bagdad iz sigurnosnih razloga, mreža je počela emitirati njegova izvješća.

"Njegove su opaske po svojoj prirodi bile analitične i nisu imale drugog cilja. Njegovo iznimno dobro izvješćivanje o ratu govori samo za sebe", rekla je glasnogovornica NBC-a Allison Gollust.

NBC najurio Arnetta zbog njegova intervjua

Američka televizijska postaja NBC uručila je otkaz svom prekaljenom ratnom reporteru Peteru Arnettu zbog intervjua iračkoj državnoj televiziji u kojem je rekao da je vojna akcija protiv Saddama Husseina neuspješna.

"Peter Arnett neće više raditi za NBC, MSNBC i National Geographic", navodi se u priopćenju Arnettovih poslodavaca.

"Arnett je pogriješio dajući intervju za iračku državnu televiziju, posebno u doba rata, i pogrešno je bilo što je iznosi svoje osobne ocjene i mišljenja o tijeku vojne akcije", dodaje se u priopćenju.

"Rekao sam ono što ionako svi dobro znamo. Ali očito je da sam tim razgovorom izazvao buru u Sjedinjenim Državama i iskreno mi je žao. Provesti 15 minuta na iračkoj državnoj televiziji bila je glupa procjena", rekao je kasnije Arnett.

Arnett, dobitnik Pulitzerove nagrade za izvješćivanje iz Vijetnama, svojedobno je dobio otkaz i na CNN jer je objavio dokumentarac da su Amerikanci koristili nervni plin sarin protiv svojih vojnika koji su napustili vijetnamska bojišta i pobjegli u Laos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara