Novinari mokri kao miševi uzvikivali: Polovite štakore iz podzemlja!

"NATJERAJTE štakore da se s ulica povuku u kanalizacijski mrak i onda ih jednog po jednog polovite", poruka je današnjeg mirnog prosvjeda novinara, koji su se u 11.30 sati polako uputili od Kamenitih vrata prema Markovom trgu, po kiši koja je nemilosrdno lila iz sivih oblaka od ranog jutra.

Skupilo ih se između 200 i 300, a mirno su prosvjedovali u žutim majicama na kojima piše "Nađite naručitelje" , a u potpisu stoji "Dušan Miljuš 2. 6. 2008". Na plavim majicama piše "Tko je Rončević?", što je poruka ministru policije Berislavu Rončeviću, koji u trenutku kad je čuo za vijest da je stradao Dušan Miljuš postavio pitanje: "Tko je Miljuš?".

Prosvjed za zaustavljanje nasilja nad novinarima održao se i u Zadru, na čijem je središnjem trgu prosvjedovalo više od 50 novinara. okupili su se, kao i u Zagrebu u znak potpore kolegama Dušanu Miljušu ali i Danijeli Banko i Filipu Brali, koji su pretučeni unutar samo dva tjedna. Deseci novinara okupili su se i na sličnim prosvjedima u Varaždinu, Rijeci i Dubrovniku.

"... ali samo u Hrvatskoj mafija ima svoju državu"

Skupu u Zagrebu prisustvovao je i neovisni novinar Željko Peratović,nedavno uhićen zbog odavanja državne tajne, pa je na poleđini majice napisao "Don' t arrest me again!", a na prsima istaknuo prikladnu parolu - " druge države imaju mafiju, a kod nas mafija ima državu" ("... but only in Croatia mafia has its state"). Novinari su hodajući ispred zgrade Vlade i vikali: "Tko je Rončević?!".

Skupu su se odazvali: Munir Podumljak iz Partnerstva za društveni razvoj i Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala te Ivo Banac iz HHO-a, te nekoliko "zviždača" koji su došli podržati pravedno okupljanje. Na Kamenitim vratima novinarima su se pridružili i Mungosi koji tvrde da se novinari bore za pravednu stvar, kao i oni. Mungose je ipak zaustavila interventna policija kod Kamenitih vrata te im nisu dali proći dalje do Markova trga.

"Egzekutori su dobili 100 eura, zanimaju nas počinitelji"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okupili smo se, jer su pokušali ubiti kolegu Miljuša. Problem je kako pronaći naručitelje ovih napada, a ne puke egzekutore koji su to učinili za 100 ili 200 eura", kazao je Luko Brailo, potpredsjednik HND-a nakon čega je pročitao otvoreno pismo upućeno predsjedniku Sabora Luki Bebiću, premijeru Ivi Sanaderu, ministru unutarnjih poslova Berislavu Rončeviću te ministrici pravosuđa Ani Lovrin, a dostavit će se i predsjedniku Mesiću i Europskoj komisiji u Hrvatskoj koju vodi Vincent Degert.

U tom pismu hrvatski novinari zahtijevaju od MUP-a da što prije nađu počinitelje i da se napad karakterizira kao pokušaj ubojstva. Napominje se da je to treći napad na novinare u samo tri tjedna te da su napadnuti jer su radili svoj posao. Skup je nadzirala interventna policija, a desetak zaštitara Sokol Marića osiguravalo je novinare besplatno. Od transparenata nema gotovo ništa, ali prosvjednici nose majice s likom Rončevića i Miljuša, na kojima piše "Berislav Rončević: Ne znam tko je Dušan Miljuš". 

"Sramota da Mungose nisu pustili"

Luka Brailo je rekao kako je sramota što Mungose interventna policija nije pustila, jer su se ponašali dostojanstveno, te da bi Markov trg morao biti otvoren za sve. Brailo procjenjuje da je došlo oko 300 ljudi, jer je podijeljeno toliko majica, što s obzirom na jaku kišu koja neprestano pada, nije mali broj.

"Ne žele nas u javnosti, medijska blokada traje već nekoliko dana. Rekli su nam da ne možemo dalje i mi smo ostali na Kamenitim vratima i pomolili se za sve pale branitelje i poginule kolege", kazao je pripadnik Mungosa Ivica Delić.

Prosvjed je ovim ukazao na svo licemjerje hrvatskog zakonodavstva - Trg svetog Marka koji je bio nepristupačan za okupljanja, odjednom je postao dostupan za djelatnike "sedme sile" koji su i inače bliže političarima od ostalih građana jer o njima pišu i oslikavaju ih svojim izvještavanjem  u medijima. S druge strane, za Mungose je ostao nedostupan, jer se na njih lakše oglušiti.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara