Novinari u Opatiji biraju novog predsjednika društva

IZBORNA skupština Hrvatskog novinarskog društva (HND) na kojoj će izaslanici 50tak ogranaka birati novog predsjednika i članove tijela društva održat će se 12. prosinca u Opatiji.

Riječ je o 44 redovnoj izbornoj skupštini novinarske udruge na kojoj se očekuje dolazak više od 130 izaslanika 50-tak ogranaka HND-a iz cijele Hrvatske.

Oni bi trebali između šest kandidata izabrati novog predsjednika društva koje broji oko 3.400 članova. Za četverogodišnji predsjednički mandat kandidirali su se urednica u Večernjem listu Božica Brkan, slobodni novinar Ivan Zvonimir Čičak, novinarka Vjesnika Sanja Kapetanić, urednica HTV-a Katja Kušec, urednik u Hini i sadašnji predsjednik HND-a Dragutin Lučić i urednik Hrvatskog radija Tomislav Radić.

Na skupštini se bira i deset članova Izvršnog odbora za koja su se prijavila 32 kandidata, te pet članova Nadzornog odbora za koje kandidira 10 prijavljenih. Najveći broj kandidata, njih 39, konkurira za pet mjesta u Novinarskom vijeću časti, dok se za deset članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti natječe 34 kandidata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije izbora novog predsjednika HND-a sadašnji predsjednik Dragutin Lučić podnijet će skupštini izvještaj o radu tijekom svog četverogodišnjeg mandata. Isto će učiniti i predsjednici ostalih tijela HND-a.

Na skupštini će na dnevnom redu biti i usvajanje pročišćenog teksta Statuta HND-a koji je promijenjen krajem svibnja ove godine na izvanrednoj skupštini društva. Jedna od najznačajnijih izmjena je da je završen fakultet, odnosno visoka stručna sprema, uvjet za redovito članstvo u HND-u. Novim je Statutom propisano da predsjednik i potpredsjednici HND-a dužnost mogu obnašati najviše dva mandata uzastopce, a isto vrijedi i za predsjednike redakcijskih ogranaka.

Skupština HND-a tradicionalno se održava u sklopu Dana hrvatskog novinarstva na kojima će ove godine glavna tema biti ugled novinara i vjerodostojnost medija.

Od iduće godine redovne skupštine HND-a i Dani hrvatskog novinarstva održavat će se u svibnju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara