Novinarka Jutarnjeg Snježana Pavić neće odgovarati na pitanja haških istražitelja

HAŠKI istražitelji u nastavku ispitivanja novinara zbog objavljivanja dodatka optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača u vrijeme kada je taj dodatak imao oznaku povjerljivosti, danas je trebalo saslušati novinare Jutarnjeg lista Snježanu Pavić i kolumnista Ivana Zvonimira Čička.

Njihovo je saslušanje najavljeno u prošli petak.

Kao osumnjičenik zbog nepoštivanja suda jučer je ispitan Davor Ivanković, novinar Večernjeg lista, u pratnji odvjetnika Hrvoja Ladana. Nakon saslušanja Davora Ivankovića, koje je trajalo gotovo tri sata, njegov je odvjetnik izjavio kako je "razgovor obavljen vrlo korektno i temeljito".

Novinari Slobodne Dalmacije Jasna Babić i Siniša Pavić nisu saslušani jer istražitelji Haškoga suda nisu prihvatili Jadranku Sloković za njihovu odvjetnicu, uz obrazloženje da je u sukobu interesa. Haški istražitelji nisu prihvatili ni Gorana Mikuličića kao odvjetnika jednog od osmero hrvatskih novinara osumnjičenih za nepoštivanje tribunala, tvrdeći da je Mikuličić u sukobu interesa.

Pavić neće odgovarati na pitanja haških istražitelja

Snježana Pavić, prema riječima njena odvjetnika Orsata Miljenića, iako se odazvala pozivu na saslušanje, neće odgovarati na pitanja haških istražitelja, jer smatra da se radi o "postupku koji zadire u njezin profesionalni status" te kao "profesionalna novinarka neće razgovarati o svojim izvorima".

Desetero novinara sumnjiči se za nepoštivanje suda jer su objavili imena sedam visokih vojnih i političkih dužnosnika, bivših i sadašnjih, koji su u dodatku optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača navedeni kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

Imena je prvi u svibnju ove godine objavio HTV, dok je Slobodna Dalmacija prva objavila sadržaj tajnog dodatka. Raspravno vijeće Haškoga suda u predmetu Gotovina je, nakon upozorenja novinarima da bi mogli snositi posljedice, odlučilo pokrenuti istragu o okolnostima pod kojima je u HTV-ovu Dnevniku 28. svibnja objavljen sadržaj povjerljivog dodatka optužnice.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara