Novo i jeftinije cjepivo protiv meningitisa

RAZVIJENO je novo, jeftinije cjepivo protiv smrtonosnog oblika meningitisa koji pogađa Afriku, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Od meningitisa, čiji su simptomi jaka glavobolja, groznica, znojenje i proljev, umire između 10 i 50 posto oboljelih, većinom djece. Preživjeli mogu pretrpjeti teška oštećenja mozga.

Cjepivom, koje je razvila britanska farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline, liječit će se postojeći i novi tip bolesti W135, od koje je prošle godine u Burkini Faso umrlo 1700 ljudi.

Oko 100 tisuća doza cjepiva poslano je u tu zemlju, u kojoj je samo ove godine zabilježeno 1.349 novooboljelih i 244 smrtna slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Epidemija meningitisa svake godine u sušnom razdoblju zahvaća široko područje od Senegala do Etiopije. Tijekom 2002. godine tamo je zabilježeno najmanje 44.280 oboljelih i 5.531 smrtno stradalih od te bolesti.

Doza novog cjepiva stajat će 1,5 dolara, dok postojeće vrste cjepiva stoje od pet do 50 dolara pa su preskupe za afričke zemlje.

Udruga Liječnici bez granica podupire akciju, no ističe da to neće biti dovoljno za zaustavljanje epidemije.

´Ako se bolest proširi, trebat će najmanje 20 do 50 milijuna doza u idućih pet godina´, upozoravaju Liječnici bez granica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara