Novo od Ja(mni)ce: Voda s okusom bunike

Foto: vlada.hr

ONO ŠTO je počelo s flomasterima i spajalicama, moralo je dovesti do krupnijih stvari. Do flaširane vode. "Bilo je zahtjeva za naručivanjem vode s okusom marelice, borovnice i slično. Ja sam rekla odlučno 'Ne!'. Voda je voda, a ako će dodatne okuse neka ih sami plate".

> Premijerkin plan uštede: Državna administracija pit će običnu vodu, a ne s voćnim ukusima

Kakvu vodu pije hrvatska premijerka da joj padaju na pamet ovakve izjave? Vodu s bunikom? Koliko mora doplatiti za nju iz svog džepa i gdje se ta voda može nabaviti? Vjerojatno se služi u Banskim dvorima. Ili daje uz upisnicu u HDZ. Zajedno s državnim stanom.

"The water stops here"

Ovo Kosoričino "odlučno ne" ući će u povijest. Nema više labavo. Nema olovaka s gumicom na vrhu. A sada nema više vode s okusima. Došlo je do toga da čak i državna administracija mora napokon podmetnuti leđa. Dati obol štednji. Poslužiti kao primjer.

Građane bi svakako trebala radovati činjenica da se država nalazi u sigurnim rukama. Premijerka je demonstrirala odlučnost, režući sve nepotrebne troškove u svrhu uštede dragocjenog proračunskog novca.  To se zove ozbiljno upravljanje resursima.

U ovom trenutku, međutim, teško je prognozirati sudbinu ovog bolnog i odlučnog reza. Kako će se on odraziti na raspoloženje državne administracije, a time i na izbornu sudbinu stranke koja se na nju obrušila tolikom žestinom.

Administracija na kruhu i vodi - bez okusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se, naime, o tisućama ljudi na koje HDZ ozbiljno računa na svakim izborima. HDZ tim ljudima daje posao, daje im kruh u ruke, a zauzvrat očekuje lojalnost kad se ubacuju liste u glasačke kutije.

Što će biti sada kad im HDZ, pored kruha, u ruke daje samo običnu vodu, bez "okusa marelice i borovnice"? Smiješi li nam se možda sudbina Egipta? Hoće li to biti  - i to doslovno - kap koja će preliti čašu strpljenja državne administracije suočene s grozomornim pritiskom, izložene klimatiziranim prostorima i fleksibilnom radnom vremenu, zastrašivane Božićnicama i regresima? Trpjeli su olovke bez gumica, ali neće i vodu bez okusa.

Pa ako već birokrati neće izaći u masovni prosvjed, postoji opasnost da se ovako bezdušnoj i brutalnoj vlasti prvom prilikom osvete na izborima. I da sirota Kosor padne žrtvom svoje odlučnosti. Svog "odlučnog ne".

Od ovaca do Googlea

Čak i njezine posljednje izjave sugeriraju da nešto nije u redu s vodom koju ona pije. Evo, izmislila je podatak da gospodarstvenik ne može naći 150 pastira, iako bi za to trebao imati stado od 50 tisuća ovaca. Taj falsifikat iskoristila je kako bi progurala tezu o lijenim Hrvatima. A onda se ubrzo preko svojih novina pohvalila da će dovesti Google u Hrvatsku. Nešto je opasno u toj vodi s okusom...

Već smo zaboravili koliko puta je Kosor bila tako odlučna. Recimo, kad je predstavljala program poticanja stanogradnje. Od kojeg se odustalo. Pa kad je provodila program kreditiranja gospodarstva. Od kojeg se odustalo. Pa program gospodarskog oporavka. Koji se ne provodi. Pa svi oni famozni "bolni rezovi". Koji niti su rezali, niti su boljeli. Svi su oni bili odraz premijerkine odlučnosti.

Voda je voda, a sve ostalo...

Zapravo, premijerka je previše puta rekla "odlučno ne" -  rezanju birokracije i troškova države, nelikvidnosti, gospodarskom oporavku, zahtjevima za prijevremenim izborima - ali nikad tako odlučno kao oko vode s okusima. "Voda je voda", kaže ona. Točno, sve ostalo je čista bunika.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara