Novootkriveni Rembrandtov autoportret na dražbi

REMBRANDTOV autoportret koji je stotinama godina bio skriven ispod drugog namaza boje bit će u srpnju ponuđen na aukciji uz početnu cijenu od više od pet milijuna funti.

"Ovo je vrlo dobro očuvan i, koliko mi znamo, jedini Rembrandtov autoportret koji je još uvijek u privatnom vlasništvu", izjavio je Alex Bell, stručnjak za stare majstore u aukcijskoj kući Sothebys.

Zna se da je Rembrandt, koji je pred kraj života morao prodati kuću i mnoge slike prikupljene od drugih autora da bi otplatio dugove, naslikao barem 40 autoportreta, no novo otkrivena slika nije dosad registrirana zbog premaza boje. Ovo je prvi put u tri desetljeća da se Rembrandtov autoportret nalazi na dražbi.

Djelo potječe iz 1634., kad je 28-godišnji nizozemski majstor bio na vrhuncu slave i luksuzno živio u Amsterdamu s novom ženom Saskiom.

Bell kaže da je potpisana slika očito premazana vrlo brzo nakon što je završena, a prikazuje mladog umjetnika kako prodorno gleda ispod sjene svoje prepoznatljive beretke. Preslikao ju je jedan od Rembrandtovih učenika, portretom raskošnog ruskog aristokrata, što je tada bio popularni motiv.

"Morate se sjetiti da je Rembrandt, osim što je bio umjetnički genij, bio i trgovac, koji je umjetnine prodavao kako bi zaradio za život", objašnjava Bell. "Ako se slika ne bi brzo prodala, bila bi preslikana u neki unosniji motiv".

Djelo je neprepoznato putovalo Europom oko 300 godina, dok ga 1960-ih godina nije kupio otac sadašnjeg vlasnika. Posumnjavši da bi autor mogao biti Rembrandt, uklonio je dio premaza, no nije završio posao.

Tek je 1999., kad je već bilo jasno da je premazom prekriveno vrlo vrijedno djelo, slika poslana u poznati amsterdamski Rijksmuseum, u kojem se nalazi i Rembrandtovo remek-djelo "Noćna straža".

Uz rendgen i infracrvene zrake te veliku strpljivost, muzejski su stručnjaci postepeno otkrili sliku u punom sjaju, s gotovo sasvim novom bojom, koja je stoljećima bila zaštićena drugim premazom.

Bell kaže da umjetnički svijet već bruji o tome da će novo majstorovo djelo biti stavljeno na dražbu 10. srpnja u Londonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara