NOVOSTI U LIJEČENJU SRČANIH BOLESTI

Stentovi, opruge koje pomažu da arterija nakon dilatacije ostane otvorena, bolje štite bolesnike od ponovnog sužavanja arterije ako sadrže lijek nego obični stent, zaključili su autori studije koja je u subotu objavljena u časopisu Lancet. L

Ugradnja tih uređaja glavni je postupak u liječenju bolesti srčanih arterija.

Primarijus Joachim Schofer iz kardiološko-vaskularnog centra u Hamburgu, u Njemačkoj, pratio je 352 pacijenta s ugrađenim stentom. Polovica njih imala je stentove sa sirolimusom, jakim imuno-supresorom koji je isprva trebao spriječiti da organizam odbaci aparat. Druga je skupina dobila obične metalne stentove.

Nakon osam mjeseci, kardiolog je utvrdio da je minimalni promjer arterija bio puno veći u pacijenata sa sirolimusom te da je postotak ponovnog suženja kod njih bio 6 posto, dok je u drugoj skupini iznosio 42 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napokon, broj pacijenata s težim srčanim smetnjama bio je u prvoj skupini tek 8 posto, a 23 posto u drugoj.

U uvodniku koji je objavljen uz tu studiju, primarijus Ulrich Sigwart iz sveučilišne bolnice u Ženevi tvrdi da je tehnika stentova sa sirolimusom "velik napredak u medicini".

Po njegovu mišljenju, ovaj će postupak vjerojatno dati "slične, pa i bolje rezultate od srčane premosnice, i to ne kod posebno izabranih bolesnika, već kod većine njih."

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara