Nuklearka Krško se ohladila, popravak može početi sutra

PREDSJEDNIK Uprave Nuklearne elektrane Krško, Stane Rožman, rekao je kako će se s popravkom kvara na reaktoru započeti sutra ujutro, u 6 sati, i kako bi posao trebao biti dovršen u roku 24 sata, odnosno do subote ujutro. Prođe li sve prema planu, do utorka navečer ili do srijede ujutro, pogon bi trebao biti u punoj funkciji.

Naime, nakon što je jučer poslijepodne otkriven kvar, reaktor je ugašen i ohlađen. Nakon zaustavljanja reaktora krenulo se u traženje mjesta i uzroka kvara. Kako su izvijestili slovenski mediji, potrebno je zamijeniti oštećenu brtvu, zbog koje je došlo do curenja vode za hlađenje reaktora. Reaktor će ostati isključen sve dok se kvar ne ukloni.

Rožman je još jednom napomenuo kako razloga za paniku nema, niti ga je bilo, jer zaposlenici nuklearke i okolno stanovništvo ni u jednom trenutku nisu bili u opasnosti.

"Stanje u Krškom najniža razina pripravnosti, a ne incident"

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je kako situacija u NE Krško, odnosno istjecanje rashladne tekućine, spada u najnižu razinu pripravnosti prema propisima IAEA, odnosno, na ljestvici od nula do osam, ima oznaku ništice i ne smatra se incidentom, jer nema radioaktivnosti.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate, koji se trenutno nalazi u Luxembourgu, na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU, poručio je kako je "situacija stabilna" i "kako se nije dogodilo ništa problematično te nema razloga za zabrinutost i paniku".

> Europska komisija: Nuklearka Krško ima kvar - susjedne zemlje, pazite se

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Europski mediji izvještavaju o gašenju nuklearke u Krškom

> Hrvati "u mraku" oko Krškog: Prva službena obavijest tek oko 22 sata

> "Opasnost u NE Krško je prestala"

> Hrvatska strana o kvaru u Krškom: "Brže bi reagirali da je bila velika nesreća"

> Kako će hrvatske službe reagirati kada zaista bude razloga za paniku?

> Slovenija krivo izvijestila o kvaru u Krškom "zbog krivog formulara"

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara