Nuklearka Krško u hrvatsku mrežu do 19. travnja

NAJKASNIJE do 19. travnja Hrvatska elektroprivreda (HEP) bi trebala opet preuzimati struju iz nuklearke Krško, rezultat je dogovora koji su jučer na sastanku u Otočcu ob Krki (Slovenija) postigli ministar za gospodarstvo Ljubo Jurčić i slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Kopač, prenose danas slovenski mediji.

Kako navode mediji, na susretu su usklađene zadnje pojedinosti pred subotnju skupštinu nove tvrtke Nuklearka Krško d.o.o. u koju se prema međudržavnom sporazumu preoblikuje nuklearka, a HEP i slovensko elektrogospodarstvo Eles uskoro bi trebale potpisati i poseban sporazum o tehničkim detaljima preuzimanja.

Ljubljansko "Delo" navodi da bi HEP nakon skoro pet godina struju trebao početi ponovo preuzimati 19. travnja, a slovenski radio javlja da je to krajnji rok koji dopušta da električna energija prema Hrvatskoj poteče i prije.

Na sastanku, za koji slovenski mediji navode da je bio "tajnog" karaktera jer je hrvatska strana tražila diskreciju, bilo je riječi, kako navode, i o kadrovskim pitanjima za paritetni sastav u budućoj upravi i nadzornom vijeću nuklearke u kojoj će i dalje direktor biti Stane Rožman.

"Hrvatska i Slovenija do svibnja bi trebale riješiti i pitanje odštete za neisporučenu struju od prošle godine, kad je međudržavni sporazum ratificirao Sabor, odnosno zbog kašnjenja ratifikacije na slovenskoj strani", navodi ljubljansko "Delo".

Kako je u razgovoru za isti list naveo državni tajnik za energetiku u slovenskom ministarstvu za okoliš i prostor Đorđe Žebeljan, slovenska strana ne želi u sadašnjem trenutku zaoštravati pitanje odštete. "To nije naš cilj, niti je u skladu s ratificiranim ugovorom, a slično smatra i hrvatska strana", rekao je Žebeljan. Dodao je međutim da slovenska strana može dokumentirati svoje stajalište da je HEP odbijao ponuđene isporuke "jeftinije struje" iz nuklearke, čekajući da se ratificira i stupi na snagu međudržavni ugovor.

Žebeljan odbija i kritike da će se HEP-u struja ponovo početi isporučivati "navrat-nanos" i da će "odlazak" polovice struje iz nuklearke Krško u Hrvatsku izazvati probleme na slovenskom tržištu električne energije.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara