Nuklearne sile optužene za neispunjavanje obveza

SEDAM zemalja, Južnoafrička Republika, Brazil, Egipat, Irska, Meksiko, Novi Zeland i Švedska optužuju nuklearne sile da ne poštuju svoje obveze glede razoružanja, u članku objavljenom u srijedu.

"Rusija i SAD skladište bojeve glave umjesto da ih unište", optužuju ministri vanjskih poslova tih sedam zemalja u zajedničkom članku koji objavljuje International Herald Tribune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Umjesto da rade na uvođenju ugovora kojim se zabranjuju nuklearni pokusi, SAD, koje su prve potpisale ugovor, povukle su svoju podršku. A Kina iz godine u godinu odgađa postupak ratifikacije", dodaje sedam zemalja.

"Umjesto da unište nuklearno oružje, neke nuklearne sile planiraju modernizirati ili razviti nove tipove nuklearnog naoružanja ili dati nova opravdanja svojem naoružavanju", pišu oni.

U članku pod naslovom "Neširenje i nuklearno razoružanje ruku pod ruku" potpisnici traže da "sve strane poštuju preuzete obveze iz ugovora o neširenju", traže ugovor kojim bi se zabranili pokusi te žele da "se smjesta krene s razgovorima o ugovoru kojim se zabranjuje proizvodnja ključnih sastavnica nuklearnog oružja - obogaćenog urana i plutonija".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara