Nuklearni kiks stajao položaja američke zrakoplovne čelnike

DVOJICA čelnika američkog ratnog zrakoplovstva, načelnik stožera Michael Moseley te tajnik za zrakoplovstvo Michael Wynne, će ostati bez svog položaja.

Očekuje se da će njih dvojica tijekom dana podnijeti ostavke na zahtjev ministra obrane Roberta Gatesa. Kao razlog se navodi niz skandaloznih propusta Ratnog zrakoplovstva, uključujući one vezane uz nuklearno oružje.

Tako je otkriveno da su SAD 2006. godine Tajvanu greškom poslale detonatore za nuklearne rakete umjesto naručenih baterija za helikoptere. Američke vlasti su pogrešku otkrile tek kada ih je na to upozorio Tajvan. Slijedila je interna istraga, rezultati iste nisu objavljeni u javnosti, ali su, prema navodima upućenih, bili izuzetno kritični prema Ratnom zrakoplovstvu.

Mnogo ozbiljniji je bio incident iz kolovoza prošle godine kada je strateški bombarder B-52, greškom naoružan sa šest nuklearnih krstarećih raketa, preletio Ameriku, a da pilot i posada nisu znali da nose nuklearno oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao razlog za smjenu se navodi i kontroverzni i 50 milijuna dolara "težak" ugovor vezan uz Thunderbirds, elitnu eskadrilu Ratnog zrakoplovstva koja izvodi zračne akrobacije na aero-mitinzima. General Moseley nije osumnjičen za neposrednu umiješanost za aferu, ali je s njom ipak bio kompromitiran.

Moseley je, inače, na čelo Ratnog zrakoplovstva došao u rujnu 2005. godine, a Wynne na čelo Tajništva za zrakoplovstvo u studenom 2005. godine – u doba kada je na čelu Ministarstva obrane bio Gatesov prethodnik Donald Rumsfeld.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara