Nuklearni otpad iz Krškog do daljnjeg ostaje u bazenu

Slovenska vlada je na redovnoj sjednici potvrdila izvješće o strategiji postupanja s istrošenim gorivom i nuklearnim otpadom koje treba biti dostavljeno Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kao dio izvještaja o provedbi međunarodne konvencije o istrošenom gorivu i radioaktivnim otpadom koje dostavljaju zemlje potpisnice.

Slovenski nacionalni program predviđa da konačna odluka o zbrinjavanju nuklearnog otpada iz nuklearke Krško i istraživačkog reaktora Podgorica blizu Ljubljane budu donesene do 2020. godine, a da konačno deponiranje bude izvršeno do 2050. godine. Isto tako, ostaje ranija odluka o zatvaranju oba objekta do 2023. godine.

Scenarij zatvaranja jedine nuklearke u Sloveniji ostaje jednak: najmanje 10 godina prije njena zatvaranja o tome treba donijeti odluku, dok je odluka o konačnom zbrinjavanju istrošenog goriva i nuklearnog otpada za sada odložena. Istrošeno gorivo skladištit će se do dalnjega u bazenu u krugu nuklearke, koji će ove godine biti povećan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kraj životnog vijeka nuklearke je 2023. godina, a scenarij predviđa da odmah nakon njena zatvaranja dođe do razgradnje odnosno dekomisije. Vlada je ocijenila da odlaganje konačne odluke o skladištenju nuklearnog otpada i goriva u perspektivi daje mogućnosti za razmatranje više mogućih opcija, kao što su prerada istrošenog goriva i korištenje novih tehnologija, te priključenje projektu upotrebe regionalnog odlagališta nuklearnih otpadaka.

Takva je opcija, ocjenjuje se, posebno privlačna za male države s nuklearnim projektima poput Slovenije koje planiraju istupanje iz nuklearnih programa, odnosno zatvaranje nuklearnih objekata.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara