Nuklearni otpad vjerojatno ostaje u Krškom

TRAJNO odlagalište radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško počet će raditi 2011. godine, najvjerojatnije na području Krškoga, no nije postignut dogovor da se u njemu skladišti i polovica radioaktivnog materijala koja pripada hrvatskom suvlasniku, naveo je u razgovoru za vodeći slovenski list "Delo" direktor slovenske agencije za radioaktivni otpad.

"Dogovora nema jer Hrvati ocjenjuju previsokom kompenzaciju koju bi dobila općina koja prihvati odlagalište, a pitanje je i kakvi su njihovi drugi interesi", rekao je za ljubljansko "Delo" od četvrtka Miran Veselič, direktor slovenske agencije za radioaktivni otpad.

Dodao je da bi zajedničko skladište bilo racionalnije rješenje, posebno ako stvar ostane na jednoj nuklearki. Poznato je naime da su se u Sloveniji iznosile ideje o gradnji nove zajedničke hrvatsko-slovenske nuklearke, ali na hrvatskoj strani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po sadašnjem međudržavnom sporazumu, hrvatska polovica otpada ostaje u privremenom skladištu u krugu nuklearke Krško do 2025. godine, a u trajno skladište pohranit će se i radioaktivni otpad nakon zatvaranja, odnosno dekomisije nuklearke Krško.

Najvjerojatnija lokacija trajnog skladišta je Krško, gdje je iracionalan strah najmanji i gdje se otpad već ionako nalazi, no najesen će ponuda u vezi s gradnjom skladišta biti predstavljena i drugim slovenskim općinama, najavio je Veselič.

Troškovi zatvaranja nuklearke Krško prema nedavno predstavljenom financijskom okviru iznose 350 milijuna eura. Iznos je tako visok, pojašnjava Veselič, jer se planira da trajno skladište radioaktivnog otpada bude podzemno, premda je nadzemno dvostruko jeftinije. Operativne troškove povećavaju i kompenzacije lokalnoj zajednici koja skladište prihvati, pa se nisu mogle uzeti u obzir kritike koje su u vezi s troškovima programa dekomisije iznijeli francuski stručnjaci koji su napravili recenziju programa. Oni naime, objasnio je Veselič, s tim troškovima nisu bili upoznati na vrijeme, no sve ostale njihove ocjene programa su pozitivne.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara