NY Times: Kontaminacija se širi, ispuštanje radioaktivne pare može trajati mjesecima

Foto: AFP

ISPUŠTANJE radioaktivne pare iz oštećenih nuklearki trajat će tjednima, možda i mjesecima, prognoziraju američki i japanski stručnjaci za nuklearnu energiju, a prenosi New York Times. Hitno hlađenje oštećenih reaktora morskom vodom uzrokuje radioaktivno isparavanje i očajnički je korak kojim se izbjegava mnogo veći problem: potpuno taljene nuklearne jezgre u reaktorima nuklearke Fukushima Daiichi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci tvrde da jutrošnja eksplozija koja je uništila vrh drugog reaktora nije oštetila jezgru, ali je izazvala još veću razinu radijacije. Japanske vlasti zasad pretpostavljaju da je došlo do djelomičnog topljenja jezgre, a mjerenja radijacije izvan nuklearki, iako su rezultati dvaput viši od normalnih, smatraju relativno normalnim.

S druge strane, Pentagon je objavio da su njihovi helikopteri letjeli oko 100 kilometara od mjesta nuklearne nesreće i da su kontaminirani. Iako još analiziraju radioaktivne čestice koje su pokupili njihovi marinci, Amerikanci pretpostavljaju da se kontaminacija širi. Dio medija plasira i pretpostavku da se Japancima informacije o širenju radijacije daju vrlo oprezno, jer bi im mogle oživjeti uspomene na nuklearni horor u Hirošimi i Nagasakiju. Sve to, prenosi New York Times, teško pada na psihičko stanje japanske nacije.

Japanskim radnicima na reaktoru sad kao jedini izbor ostaje povremeno ispuštanje radioaktivnih čestica u sklopu neophodnog procesa hlađenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara