NY Times otkrio američki život žene koja je optužena da je u hrvatskoj uniformi mučila Srbe

Screenshot: NY Times

AZRA BAŠIĆ je 15. ožujka uhićena u američkom Stantonu na temelju međunarodne tjeralice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica hrvatske vojske sudjelovala u mučenjima i ubojstvima Srba u logorima u Derventi od travnja do lipnja 1992. godine.

Ugledni NY Times je napisao tekst o američkom životu u malenom gradu Issabell Basic, koja je sa svojim Jeep Cherokeejem svakoga jutra 25 minuta putovala na posao. Ljude kod kojih je živjela pet godina i koji su rado jeli njezine kolače, Steve i Lucy Loman opisali su je kao osobu koja ne bi kupila nešto sebi "prije nego izabere poklon za prijatelja", no i kao osobu koja je bila toliko prestrašena ratom u Bosni da nije mogla gledati ratne filmove te je prekinula sve veze s rodnom zemljom.

"Noževima ucrtavala križeve na čela zarobljenika"

Na, pišu i kako možda postoje i drugi razlozi za njezin razlaz sa rodnom zemljom. "Žena ovdje poznata kao Issabell je u sudskim dokumentima identificirana kako Azra Bašić te su je tužitelji u BiH osumnjičili kao pripadnicu brigade Hrvatske vojske koja je 1992. godine mučila i ubijala Srbe u tri kampa za zarobljenike u ranim godinama rata u Bosni", piše New York Times.

Dalje pišu kako žrtve i svjedoci iz kampa, prema sudskim dokumentima, su govorili da je, dok je nosila hrvatsku uniformu, imala dva noža na pojasu i čizmama te je "ucrtavala križeve" na čela zatvorenika. Optužena je da je jednom zatvoreniku prerezala grlo i tjerala druge da piju iz rana ubijenih ljudi. "Jedan svjedok je rekao da ga je natjerala da pije benzin te mu potom zapalila ruke i lice. Drugi su govorili da ih je tjerala da polugoli pužu, sa hrvatskim vojnicima na njihovim leđima i užetom u zubima, po podu na kojem je bilo razbijeno staklo", piše NY Times.

"Morala ga je ubiti ili bila ubijena"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20 godina nakon toga Bašić se sada bori kako bi izbjegla izručenje BiH. Steve Loman kaže kako Azrin "prošli život" nije bio tajan dok je živjela kod njih. "Smučilo joj se kada je ubila prvog čovjeka", kazao je Loman i dodao kako se Azra s tim čovjekom našla oči u oči. "I morala ga je ubiti ili bi bila ubijena. Kazala da joj je nakon toga bilo loše u želucu", rekao je Loman.

Ispričala im je da je sa svojim sinom morala pobjeći iz doma kada je izbio rat te je on umro od srčane mane. Nakon toga su je uhitili srpski borci pa je uzela u ruke oružje na strani Hrvatske vojske koja joj je obećala da će je osloboditi i dati joj cigarete. U sudskim dokumentima za ekstradiciju piše kako se 1994. godine udala za Nedžada Bašića. Kasnije je Lomanu rekla da joj je Crveni križ pomogao da pronađe supruga u SAD-u, nakon što joj je eksplozija bombe uništila jedan od bubrega te joj je jedan šrapnel završio u lubanji.

Odrezala penis silovatelju

Kada je došla u SAD, počela je graditi novi život. Promijenila je ime u Issabell, preselila se iz Rochestera u Lexington te postala američka državljanka. Razvela se od supruga 2005. godine. Nakon toga je Lomane doživljavala kao svoju obitelj. Svoju prošlost im nije skrivala. Tijekom druženja im je rekla da je jednom prisustvovala grupnom silovanju tinejdžerke koje su izveli srpski borci. Bašić im je rekla da je djevojka drugoga dana umrla.

"Jednom je došla do tih Srba i prepoznala čovjeka koji je silovao djevojku", kazao je Loman te dodao kako je jedan vojnik želio ubiti tog muškarca, no ona je rekla da ga ne ubije, jer ga ona želi. "Dobila ga je i odrezala mu je penis pa potom rekla da više nikada neće silovati", kazao je Loman koji je dodao da je Bašićeva često imala noćne more.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara