O hrvatskom TV kanalu raspravlja Ustavni sud Federacije BIH

ZAHTJEV za uspostavom televizijskog programa u BiH koji bi se emitirao na hrvatskom jeziku, ponovili su danas pred federalnim Ustavnim sudom hrvatski zastupnici u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Kod donošenja bitnih odluka, Hrvati bivaju nadglasani"

Predsjednik kluba hrvatskih zastupnika Josip Perić je ustvrdio kako je temeljni problem u BiH to što Hrvati nemaju jednaka prava u odlučivanju, te da pri donošenju bilo kakve bitne odluke bivaju nadglasani. To je, smatra, potvrđeno kad je federalna vlada koja je donosila prijedlog zakona, osporena u parlamentu.

Perić je još dodao da sadašnji RTV FBiH stvara dojam "lažnog bratstva-jedinstva", dok se program emitira na "jeziku-surogatu koji nitko ne razumije".

Tako je u Sarajevu na zahtjev hrvatskih zastupnika, Ustavni sud FBiH započeo raspravu o postojanju vitalnog nacionalnog interesa za hrvatski narod u postupku prihvaćanja Zakona o javnom RTV servisu FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati ne žele plaćati pretplatu"

Inače, zahtjev za uspostavom posebnog programa na hrvatskom jeziku, podupire se i time što velik broj Hrvata ne žele plaćati RTV pretplatu, sve dok im se ne udovolji potrebi za informiranjem na materinjem jeziku. Hrvatski zastupnici tako još smatraju da je RTV FBiH zapravo bošnjački, dok Srbi imaju svoj RTV u Republici Srpskoj.

No, očekuje se kako će početi i sličan postupak, samo na zahtjev druge strane, i to u idućih mjesec dana.

Tako će se Ustavni sud BIH morati očitovati o tome je li povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka time što su hrvatski zastupnici pokušali nametnuti prijedlog da se Vijeće ministara BiH obveže da će poduzeti mjere za uspostavu državnog TV kanala na hrvatskom jeziku.

A.P.
Foto : Sarajevo-X

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara