O STAMBENOM ZBRINJAVANJU HRVATA S KOSOVA

Hrvati izbjegli s Kosova, koji su petu godinu smješteni u prognaničkom naselju u Dumačama kod Petrinje, stambeno će se zbrinuti otkupom kuća preko Agencije za promet nekretninama (APN) ili davanjem građevinskog zemljišta i materijala za gradnju novih kuća, zaključeno je na današnjem sastanku u Sisačkomoslavačkoj županiji.

Skup o stanju i mjerama za rješavanje problema izbjeglih kosovskih Hrvata održan je na inicijativu pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije msgr. Vlade Košića i Ureda predsjednika Republike Hrvatske, a organizirao ga je sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac.

Pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i načelnik Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice Lovre Pejković istaknuo je da će država u iduća tri mjeseca preko APN-a otkupiti po deset kuća mjesečno za trajni smještaj obitelji izbjeglih kosovskih Hrvata koje se žele nastaniti u kućama, dok će onima koji žele graditi kuću država dati odgovarajuća zemljišta i materijal. Među Hrvatima s Kosova smještenima u prognaničkom naselju u Dumačama idućih dana provest će se anketa o tome tko želi smještaj, a tko želi graditi kuću. Organizirat će se i njihov zajednički odlazak u mjesta gdje je moguć otkup više kuća ili gradnja novih, a spomenuta je Donja Bačuga kod Petrinje za otkup više kuća, te naselje Bečko Zvono kod Sunje za dobivanje parcela.

Pri smještaju, kako je najavio Pejković, vodit će se maksimalna briga da što više obitelji ostane na okupu, što bliže jedni drugima u istom naselju. "Želimo biti korektni i pošteni prema izbjeglim kosovskim Hrvatima i problem njihova trajnog smještaja kvalitetno riješiti", naveo je Pejković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pejković je ocijenio da je "problem ljudi u Dumačama bio - previše obećanja, što je dovelo do situacije da petu godinu od dolaska njihov status nije riješen, da četvrtu zimu dočekuju u privremenom smještaju u prognaničkom naselju". Iznio je i da je "glavni razlog što nisu stambeno zbrinuti bio njihov zahtjev da svih 60 obitelji bude okupu, a nije bilo moguće na jednom mjestu otkupiti toliko kuća, pogotovo ne na području grada Petrinje, gdje je većina njih htjela ostati".

Pročelnica sisačkog Regionalnog ureda za prognanike, povratnike i izbjeglice Branka Kovačević izvijestila je da su odlukom Vlade 30. listopada 1999. Hrvati iz mjesta Letnice, Vrneza, Vrnavokola, Šašara i Vitine na Kosovu preseljeni u Hrvatsku i smješteni u prognaničko naselje u Dumačama kod Petrinje, gdje je u 60 stambenih objekata i više zajedničkih objekata smješteno 300 osoba. Napomenula je da je njihov smještaj u prognaničkom naselju privremen i alternativan, da su sve osobe u naselju dobile status izbjeglica i imaju hrvatsko državljanstvo. Zamolbu za stambeno zbrinjavanje podnijele su do sada 54 obitelji i sedam samaca, od kojih su se 23 obitelji izjasnile za smještaj na užem području grada Petrinje, 13 obitelji želi se nastaniti izvan Sisačko-moslavačke županije, pretežito u Voćinu, Dulovcu ili Bjelovaru, navela je Kovačević.

Predstavnik Zajednica Hrvata izbjeglih s Kosova Toma Gusić naveo je da su im pri dolasku u Hrvatsku 1999. predsjednik Tuđman i tadašnja Vlada dali velika obećanja te su oni smatrali kako imaju pravo na potpuni program obnove, ali su se u međuvremenu promijenili zakoni, koji su izmijenili i njihov položaj. Gusić je naveo da kosovski Hrvati žele biti skupa i strahuju da ih se ne razdvoji u puno manjih mjesta. Također je naveo da ne bi željeli ići u mjesta gdje su Srbi većina jer su ih Srbi i protjerali s Kosova.

(Hina) malj vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara