O sudbini napadača Luke Ritza odlučit će vještaci

O sudbini napadača Luke Ritza odlučit će vještaci

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


NAPADAČI na Luku Ritza još su se jednom našli pred Odjelom za mladež Općinskog kaznenog suda, a sud je saslušao i prijateljicu i prijatelja jednog optuženog, piše Jutarnji list. Ključno će biti iduće ročište na kojemu će svjedočiti medicinski vještaci.

Budući da je postupak zatvoren za javnost, nije poznato što su točno pričali u sudnici. No, neslužbeno doznajemo da je saslušano dvoje maloljetnika, inače prijatelja jednog od optuženih mladića.

Djevojka i mladić koji su svjedočili nisu imali neposredna saznanja o premlaćivanju Ritza, saznaje se neslužbeno, jer je sušenje i dalje zatvoreno za javnost.

Nadvještačenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ključ suđenja bit će na sljedećem ročištu na kojemu će se ispitivati vještake. Pred sutkinju će izaći osam vještaka iz Zagreba i Splita koji su dali proturječna mišljenja o uzroku smrti. Zagrebački vještaci već su ranije utvrdili kako je Ritz umro od prirođene, a splitski da je umro od aneurizme prouzročene udarcima.

Nalazi su napravljeni prije početka suđenja. Ako se vještaci ne budu mogli složiti oko mišljenja, sutkinja bi mogla zatražiti i treće vještačenje koje bi konačno rasvijetlilo uzrok smrti nesretnog maturanta.

Nasilni mladići

Napadači su se izjasnili kako nisu krivi. Protiv jednog od petorice mladića već je proveden izdvojeni postupak jer je bio punoljetan. Njemu je izrečena kazna upućivanja u odgojni zavod u Turopolju. Najmlađi napadač također je poslan na izdvojeni postupak jer je prije početka sušenja osuđen u drugom predmetu, u kojemu se potukao s kolegom iz razreda u zoološkom vrtu zato što ga je ovaj zadirkivao da se boji zmija. I on je poslan u odgojni zavod.

Luka Ritz je napadnut 1. lipnja prošle godine, oko 1 sat, na autobusnoj stanici na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Ulice D. Tomljanovića Gavrana, kod Bundeka. Od posljedica ozljeda, odnosno krvarenja u mozgu, Luka je preminuo 12. lipnja. Odmah nakon premlaćivanja, Luki je u Klinici za neurokirurgiju u KBC Rebro, napravljen CT glave.

Iako je nalaz bio uredan, Luka je zadržan na promatranju, kako naknadno ne bi nastao hematom. Nekoliko dana kasnije, pušten je na kućnu njegu. Budući da se žalio na glavobolju, Luku su roditelji odveli na još jedan, kontrolni CT pregled glave, koji ovog nije obavljen u KBC Rebro, već u drugoj zdravstvenoj ustanovi. I taj je nalaz pokazao kako je sve u redu. Samo dan kasnije, Luki je u jutarnjim satima pozlilo, nakon čega je preminuo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara