o tesli na festivalu znanosti u zagrebu

Biografska knjiga o Nikoli Tesli, svjetski slavnom znanstveniku rođenom u Smiljanu u Lici, predstavljena je večeras u Zagrebu u okviru Festivala znanosti.

Premda se radi o drugom predstavljanju knjige "Tesla: čovjek izvan vremena", autorice Margaret Cheney u izdanju Biovege, u samo dvadesetak dana, prostor Tehničkog muzeja bio je dobro posjećen, nakon čega je kustos Muzeja Renato Filipin demonstrirao Tesline pokuse.

O Tesli su govorili dr. Stjepan Gjurinek, redatelj Eduard Galić, Mihovil Bogoslav Matković (HEP) i urednica Biovege Merima Nikočević.

Naglašeno je značenje Teslinih otkrića za svjetsku znanost i napredak, a njegov biografski profil podcrtan je i Teslinim graničnim iskustvenim područjima. Tesla je bio prvi u mnogo čemu, znanstvenik koji je mnogima utirao put, izumitelj koji je stvarao zadivljujuće uređaje koji su mijenjali svijet ili ga još mijenjaju. Ne samo što je otkrio rotacijsko magnetsko polje, koje je i danas osnova za sve strojeve koji rade na izmjeničnu struju, nego nas je uveo u svijet radija, robotike, računala i znanosti o projektilima, rečeno je.

Javnost u Teslinoj domovini nije posvetila dovoljno pažnje koliko traže znanstvene zasluge toga izumitelja, ustvrđeno je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga "Tesla: čovjek izvan vremena" ocijenjena je kao intrigantan i iscrpan životopis koji na 30 poglavlja prikazuje Teslin život od najranijeg djetinjstva do smrti u 86. godini. Budući da je ove godine navršena 60. obljetnica Tesline smrti, Biovega je to željela obilježiti ovom knjigom, rekla je urednica Marija Krnjak.

Ni danas neke stvari iz Teslina života nisu poznate, a mnogi njegovi radovi su zagubljeni. Autorica Cheney u knjizi tvrdi da se u zatvorenoj knjižnici jedne poznate državne sigurnosne agencije nalazi pozamašan predmet pod Teslinim imenom. Još ni danas nije poznato što se nalazi u tom predmetu, ali "američka vlada i danas taj materijal drži značajnim za državnu sigurnost". "Vjerujte", nastavlja autorica, "bilo je prilično teško doći čak i do podatka da on uopće negdje postoji".

Margaret Cheney živi u Kaliforniji i bavi se različitim temama. Napisala je još jednu knjigu o Tesli (Tesla: gospodar munja), biografiju pjevačice Mabel Mercer, jedan roman te istraživačko djelo o serijskim ubojicama u SAD-u.

(Hina) iluc mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara