Obala Bjelokosti: Vojska i pobunjenici dogovorili se o povlačenju oružja

Predstavnici glavnog stožera vojnih snaga Obale Bjelokosti i pobunjenički vojni zapovjednici koji su se u subotu sastali u pobunjeničkom uporištu Bouakeu kako bi riješili pitanja razoružanja i demobilizacije izvijestili su kako od 21. travnja namjeravaju početi s povlačenjem teškog oružja te razmotriti prijedloge o početku razoružanja u svibnju.

Promatrači smatraju da je zajedničko priopćenje vojnih i pobunjeničkih šefova znak je napretka u procesu razoružanja. Nakon sastanka u Bouakeu dvije su se strane dogovorile da će od 2. do 6. svibnja održati seminar tijekom kojega će razmotriti prijedlog Povjerenstva za razoružanje koje predlaže da ono započne 14. svibnja a završi do 31. srpnja.

U priopćenju se kaže kako bi se tijekom "seminara trebalo definirati konačno razdoblje ostvarenja procesa razoružanja."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji je sporazum rezultat mirovnog sporazuma što su ga prošli tjedan u Pretoriji potpisali predsjednik Laurent Gbagbo i predstavnik pobunjeničkog pokreta "Nove snage" Guillaume Soro. Obje strane smatraju da je potrebno "hitno i konačno prekinuti sva neprijateljstva i okončati rat" te su se složili da je potrebno "smjesta pristupiti razoružanju i raspuštanju milicije u cijeloj državi".

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara