Obama: Ako Gadafija pokušamo svrgnuti silom, naša koalicija će se rascijepati

Foto: AFP

NATO će u srijedu preuzeti punu zapovjednu ulogu u Libiji, najavio je u sinoćnjem govoru američki predsjednik Barack Obama. Kako prenosi CNN, SAD bi od srijede trebao igrati sporednu ulogu u operacijama, kako u obavještajnom radu, tako i u logističkoj podršci, pretraživanju, spašavanju i pomoći, zbog čega bi rizici i troškovi vojnog pohoda trebali biti značajno smanjeni. 

"Postojali su moralni i strateški razlozi za intervenciju", rekao je Obama u obraćanju naciji, pokušavši se obraniti i od napada konzervativaca da je vojna akcija zasad neuspješna i plašljiva.

"Ako Gadafija pokušamo svrgnuti silom, naša koalicija će se rascijepati. Vjerojatno bi morali više snaga staviti na teren da dovršimo misiju, uz rizik da iz zraka ubijemo mnogo civila. Opasnost s kojom bi se suočili naši muškarci i žene bila bi mnogo veća, kao i troškovi i odgovornost s kojom bi se ubuduće sretali", naglasio je Obama u televizijskom obraćanju Amerikancima. Podsjetio je na brzo svrgavanje Sadama Huseina u Iraku, ali je dodao da taj rat i danas traje, osam godina kasnije. 

"Saveznička misija pruža libijskom narodu priliku za svrgavanje Gadafija"

Istovremeno, Obama je ponovio da rješavanje krize iziskuje svrgavanje Gadafija i da saveznička misija pruža libijskom narodu priliku da se to dogodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To se neće dogoditi preko noći, oslabljeni Gadafi očajnički pokušava zadržati moć. Svima koji su oko njega, kao i svakom Libijcu, trebalo bi biti jasno da povijest nije na Gadafijevoj strani. S vremenom i prostorom koje smo omogućili libijskom narodu, oni će sami moći odrediti svoju sudbinu", poručio je Obama.

Republikanski senator John McCain žestoko je kritizirao Obamin govor.

"Ako Gadafiju kažemo ne brini, nećemo te ukloniti silom, time ga samo ohrabrujemo", zaključio je McCain, dodavši da bi SAD trebao intervenirati sam, ako to bude potrebno u svrgavanju Gadafija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara