Obama: BP troši milijune na oglašavanje, ali oklijeva isplatiti odštete!

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama je u Louisiani, tijekom svog drugog posjeta Meksičkom zaljevu u posljednjih osam dana, oštro iskritizirao britansku naftnu korporaciju British Petroleum (BP) zbog milijuna dolara koje troši na oglašavanje i dividende, dok istovremeno oklijeva isplatiti naknade stanovnicima i tvrtkama koje su pretrpjele golemu štetu.

BP je u petak priopćio da je počeo crpiti dio nafte koja već mjesec i pol istječe iz oštećene bušotine Deepwater Horizon, no nije naveo o kojim se količinama radi ni u kojoj je mjeri uspio zahvat postavljanja posebne kupole na bušotinu iz koje se nafta crpi u tanker na površini.

Ni predsjednik Obama u tom slučaju nije bio odviše rječit. Odbio je iznijeti detalje o BP-ovu pokušaju, ali je rekao kako se čini da se "kupola za sada drži". Ipak, dodao je da je prerano za optimizam te da će dužnosnici znati više tijekom iduća dva dana.

Ne želim čuti da BP troši 50 milijuna na oglašavanje dok daje sitniš ribarima i poduzetnicima u Zaljevu!

Obama se nakon toga obrušio na BP-ovu marketinšku politiku kojoj je cilj popraviti recepciju tvrtke u javnosti, kao i na podjelu milijardi dolara u dividendama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Rekli su da žele to napraviti kako treba. To je dio njihove oglašivačke kampanje. Dobro, i mi želimo da oni to naprave kako treba", rekao je Obama kritizirajući BP zbog trošenja 50 milijuna dolara na kampanju popravljanja imidža u američkim medijima.

"Ono što ne želim čuti je da, dok troše toliki novac na TV oglašavanje i svoje dioničare, daju sitniš ribarima i malim poduzetnicima ovdje u Zaljevu", dodao je. Nakon objave fotografija pelikana i galebova prekrivenih naftom i kuglama katrana koje su dospjele do plaža Floride, BP je popustio pritisku i odgodio odluku o isplati idućih kvartalnih dividendi.

Moj posao nije da urlam na ljude, nego da riješim problem


Američkog su predsjednika, koji je ranije izjavio da je bijesan zbog čitave situacije, politički analitičari optužili da tijekom čitave katastrofe nije pokazao dovoljno empatije i emocija. 51 posto odraslih Amerikanaca u CNN-ovoj anketi krajem svibnja izjasnilo se da ne podržava Obamino rješavanje najveće američke ekološke katastrofe, dok ga je podržalo 46 posto.

Obama je na takve kritike u četvrtak odgovorio Larryju Kingu da bi "vrlo rado provodio vrijeme ispuštajući ventile i urlajući na ljude", ali da to nije posao za koji je zadužen. "Moj posao je riješiti problem", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara