Obama će za potpredsjedničkog kandidata uzeti republikanca Hagela?

DEMOKRATSKI senator i predsjednički kandidat Barack Obama razmišlja da za potpredsjedničkog kandidata odabere republikanskog senatora Chucka Hagela.

Špekulacije o Hagelu kao potpredsjedničkom kandidatu su se intenzivirale nakon što je Obama na pitanje o tome namjerava li mu ponuditi mjesto u budućem kabinetu rekao kako mu je Hagel "dobar prijatelj kojeg prilično cijeni".

61-godišnji Hagel, vijetnamski veteran i telekomunikacijski poduzetnik koji je kao predstavnik Nebraske izabran u Senat 1996. i 2000. godine, nametnuo se kao jedan od najžešćih kritičara rata u Iraku i predsjednika Busha iz redova Republikanske stranke. Hagel je najavio kako se neće natjecati na izborima za Senat ove godine te se počelo špekulirati kako bi u siječnju 2009. godine mogao preuzeti mjesto ministra obrane. 

Iako su se kao Obamini potpredsjednički kandidati dosad spominjali uglavnom demokratski političari kao Hillary Clinton i Bill Richardson, uvođenje republikanca Hagela u obzir ne bi predstavljalo nekakvo posebno iznenađenje. Usprkos članstvu u suparničkoj stranci, Hagel dijeli mnoge Obamine stavove, te bi mu kao kandidat dosta pomogao među nezavisnim biračima kao i u zapadnim državama gdje će se, po svemu sudeći, odlučiti izbori u studenome.

Za takvu kandidaturu postoji povijesni presedan, s obzirom da je 1864. godine uz republikanskog predsjednika Abrahama Lincoln za potpredsjednika izabran demokrat Andrew Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo četiri godine ranije u ovo vrijeme se kao potpredsjednički kandidat demokrata Johna Kerrya spominjao nitko drugi nego sadašnji republikanski predsjednički kandidat John McCain. Veliki dio američke javnosti je tada smatrao da će upravo McCain kao heroj vijetnamskog rata i umjereni političar pomoći Kerryju da porazi Busha. Navodno je McCain do posljednjeg trenutka razmišljao o tome da prihvati ponudu, ali je na kraju ipak ostao vjeran svojoj stranci.

Hagel je, pak, na predstavljanju svoje knjige "America: Our Next Chapter" u Cato Institutu, izjavio da "ne prihvaća eventualnu Obaminu ponudu, ali da će o njoj razmisliti".

S druge strane, Hagel nije bio spreman spaliti sve mostove prema svojoj stranci i svom kolegi McCainu rekavši kako će i pobjeda Obame i pobjeda McCaina na predstojećim izborima predstavljati poboljšanje za Ameriku "nakon četiri godine lutanja pod Bushom".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara