Obama i BP dogovorili fond za žrtve naftne katastrofe

Tekst: J.D.
Foto: AFP


IZ BIJELE kuće su danas rekli da se British Petroleum čini spremnim osnovati veliki fond za kompenzaciju žrtvama naftne katastrofe u Meksičkom zaljevu, a predsjednik Barack Obama po četvrti se put uputio u Meksički zaljev kako bi osobno prikupio informacije.

Glasnogovornik Bijele kuće Bill Burton rekao je da administracija i BP "raspravljaju o pojedinostima", kao što je veličina fonda i način na koji će sredstva iz njega biti isplaćivana. Skrbništvo nad računom imala bi treća strana, a on bi bio vrijedan "milijarde dolara".

BP-ova uprava se danas sastaje i raspravlja o tome da obustavi isplatu dividendi svojim dioničarima za drugi kvartal ove godine te da taj novac ostavi na čuvanju dok ne postanu poznati iznosi koje će morati isplatiti zbog cijele katastrofe.

Obama će BP prisiliti na suradnju ako bude trebalo

Obamina administracija je već ranije rekla da je predsjednik, ako bude potrebno, spreman prisiliti BP da osnuje fond te da ima pravnu bazu za to. Obama je u međuvremenu krenuo na trodnevni put u Mississippi, Alabamu i Floridu, gdje namjerava prikupiti informacije. Nakon povratka će se obratiti naciji i navodno najaviti neke nove korake za zaštitu ekosustava Meksičkog zaljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu se Obama po prvi put sastaje s vrhom BP-a, možda i s njihovim glavnim izvršnim direktorom Tonyjem Haywardom. Pri kraju tjedna će vrh BP-a ponovno morati izaći na saslušanja u Kongresu.

U svom obraćanju naciji Obama bi se trebao založiti za promjene zakona o energiji i zaštiti prirode, o čemu govori svaki put kad priča o naftnoj mrlji. Obama je sam za mjesto na kom će održati govor izabrao Ovalni ured, što bi trebalo dati dodatnu simboliku govoru.

BP ubrzava napore

Vlada je ranije rekla da je BP odgovorio na zahtjev da ubrza prikupljanje nafte iz podvodne bušotine. BP je obećao da će do kraja lipnja kao cilj postaviti kupljenje osam milijuna litara nafte dnevno, tri puta više nego sad.

Admiral Obalne straže Thad Allen, prvi čovjek američke vlade za katastrofu, rekao je da će se BP-ove namjere razmotriti i provjeriti jesu li realne. Priznao je da ne zna koliko nafte svakodnevno istječe u more, ali je napomenuo da curenje neće biti zaustavljeno dok se ne završi bušenje dva nova izvora u kolovozu.

Po najnovijim podacima, u Meksički zaljev je iscurilo između 160 i 450 milijuna litara nafte. To je i u najboljem slučaju nekoliko puta više od katastrofe Exxon Valdeza u Aljasci 1989. godine, kad je u more iscurilo 44 milijuna litara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara