Obama: Imamo dogovor!

Obama: Imamo dogovor!

Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama izjavio je da je nađeno rješenje za podizanje limita za zaduživanje koje zadovoljava i većinu kongresnika i njega. Ipak, u obraćanju javnosti iz Bijele kuće pažljivo je dodao: "Još nismo gotovi."

Rekao je da se u nedjelju napokon došlo do rješenja koje će podići limit za zaduživanje smanjenjem troškova i jamstvom za daljnje korake kako bi se smanjio deficit. Američki dug trenutno iznosi 14,3 bilijuna dolara, a novim će dogovorom limit za zaduživanje podići za 2,4 bilijuna.

Demokrati ipak pristali na rezanje troškova

Lijevo orijentirani demokrati odmah su kritički reagirali na dogovor jer uključuje rezanje troškova od 2,5 bilijuna, čemu se demokratska stranka u dosadašnjem pregovaranju žestoko protivila, želeći umjesto toga dodatna sredstva namaknuti povećanjem poreza za najbogatije.

Dogovor koji još mora proći glasanje u Kongresu odmah je donio olakšanje na svjetskim burzama koje su zabrinuto promatrale svakodnevno približavanje najveće svjetske ekonomije bankrotu.

U Zastupničkom domu bi moglo biti napeto

Iako je gotovo sigurno da će najnoviji plan za podizanje limita proći na današnjem glasanju u Senatu, glasanje u Zastupničkom domu bit će mnogo neizvjesnije s obzirom na značajan broj najdesnijih republikanaca koji ni pod koju cijenu ne žele prolazak plana koji nije njihov, kao i zbog lijevo orijentiranih demokrata koji smatraju da je Obama napravio previše ustupaka republikancima.

Predsjednica kluba demokrata u Zastupničkom domu, Nancy Pelosi, pohvalila je Obamu za njegovu ulogu u postizanju kompromisa, ali naglasila je da još nije vidjela detalje. Za danas je najavila sastanak demokratskih zastupnika u Zastupničkom domu kako bi razgovarali o paketu novih mjera te upozorila da ondje ne bi trebalo biti ništa što će pogoditi beneficije i radničku klasu. "Možda svi podržimo plan, a možda ga ne podrži nitko", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je pozvao kongresnike da podupru novi prijedlog jer je već sutra posljednji dan za dogovor. Naime, američka riznica ranije je proglasila da se limit za zaduživanje mora izglasati do 2. kolovoza jer će u protivnome vlada SAD-a jednostavno ostati bez gotovine za podmirivanje tekućih računa i približiti se bankrotu prvi put u povijesti.

"Ovo je najteži trenutak u povijesti naše zemlje"

"Ovo je najteži trenutak u povijesti naše zemlje", rekao je nešto ranije predsjednik demokratskog kluba zastupnika u Senatu Harry Reid dodajući da se traži rješenje da bi se izbjegao financijski kolaps SAD-a., no dodao je da je nakon posljednje runde pregovora "oprezno optimističan".

Predsjednik republikanskog kluba Mitch McConnell rekao je da će se u ponedjeljak ujutro sastati s republikanskim senatorima kako bi razgovarali o detaljima. Nekoliko minuta prije predsjednika Obame rekao je: "S velikom sigurnošću mogu reći da sada postoji okvir kojim će se osigurati značajna rezanja. Također možemo jamčiti da SAD neće bankrotirati prvi put u povijesti."

Analitičari upozoravaju da će, ako plan i zaživi, SAD-u biti smanjen krediti rejting jer se "stvari koje se trebaju dogoditi ne događaju dovoljno brzo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara