Obama nahvalio Bushovog oca

Obama nahvalio Bushovog oca

AMERIČKI demokratski senator i predsjednički kandidat Barack Obama je izjavio kako će mu u vanjskoj politici uzor biti Bush Stariji.

Obama je to izjavio na predizbornom skupu u gradu Greenburg u Pennsylvaniji nastojeći objasniti na koji će način SAD voditi svoju međunarodnu politiku kada on zasjedne u Bijelu kuću.

Obama je biračima rekao kako će ta politika biti povratak "dvostranačkoj realističnoj" politici kakvu je za vrijeme svog predsjedničkog mandata vodio otac današnjeg predsjednika - George H.W. Bush. Obama je kao primjer naveo najveći uspjeh Busha Starijeg - trijumf američke vojske u prvom zaljevskom ratu, kojeg je objasnio kombinacijom vješte diplomacije i stvaranja velike koalicije, kao i realistički zacrtanim ciljem tadašnjeg pohoda protiv Sadama Huseina.

Obama je također rekao kako se Bush Stariji u tome dosta razlikovao od svog "naivnog sina", kao i da je njegova politika u međunarodnim pitanjima bila slična politici Johna F. Kennedyja i Ronalda Reagana - dvojice predsjednika za koje je Obama već ranije rekao da su mu uzori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama se odbio svrstati među čelnike Demokratske stranke koji pozivaju Hillary Clinton da se povuče iz predsjedniče utrke jer "ne može skupiti dovoljno delegata za stranačku konvenciju".

"Što se mene tiče, senatorica Clinton može se natjecati koliko god dugo želi", kazao je Obama, a sama je Hillary na subotnjim predizbornim skupovima poručila kako se nema namjeru povlačiti iz utrke.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara