Obama: Nismo htjeli zaplašiti svijet kad smo tražili da se krug evakuacije proširi

Foto: AFP

PREDSJEDNIK SAD-a Barack Obama izjavio je jučer kako problemi u Fukushimi Daiichi predstavljaju znatan rizik za ljude koji žive u blizini, te je dodao kako im nije bila namjera zaplašiti svijet kad su poručili svojim državljanima da se povuku na 80 kilometara dalje od nuklearke. Rekao je da je to bila odluka samo iz mjera predostrožnosti temeljena na procjeni njihovih znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne očekujemo da bi radijacija mogla doći do Sjedinjenih Država. To je procjena Nuklearne regulatorne agencije i drugih naših stručnjaka.", kaže Obama koji je otkrio u obraćanju novinarima da je naredio provjeru sigurnosti američkih nuklearki. "Kada vidimo krizu koja je pogodila Japan, trebamo učiti iz toga", smatra američki predsjednik no dodaje kako je uvjeren da su američka nuklearna postrojenja sigurna.

"Japanski narod nije sam u ovo vrijeme velike tuge. SAD podržavaju Japan, Japan je naš saveznik već dugo, a savezništvo je očvrsnulo jer dijelimo iste interese i demokratske vrijednosti", rekao je Obama.

"Naše misli i molitve su s onima koji su izgubili svoje najmilije. Vjerujem da će se Japan oporaviti od katastrofe. Japanci su čvrsti, odani svojoj zemlji, oni su briljantni. Japan će biti još jači nego što je bio", uvjeren je Obama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara