Obama osigurao demokratsku nominaciju za predsjednika SAD

AGENCIJA Associated Press je upravo objavila kako je Barack Obama uspio osigurati 2118 delegata - apsolutnu većinu nužnu za predsjedničku nominaciju svoje stranke.

Iako se danas održavaju preliminarni izbori u državama Južna Dakota i Montana, a na kojima će se izabrati posljednji delegati za konvenciju u Denveru, Obami je većinu donio današnji "tsunami" superdelegata - najviših federalnih, državnih i stranačkih dužnosnika koji pravo glasa na konvenciji imaju temeljem svog položaja.

Odluka o demokratskom predsjedničkom kandidatu je ovisila upravo o njima, jer Obama - s obzirom na relativnu izjednačenost utrke s Hillary Clinton - nije mogao osigurati većinu samo uz pomoć delegata izabranih ove godine na preliminarnim izborima i stranačkim zborovima.

Superdelegati su, međutim, odlučili čekati do posljednjeg trenutka, ali se smatralo kako će podržati kandidata koji je imao prednost temeljem broja palih glasova, kao i izabranih delegata.

Još uvijek je nejasno hoće li Hillary Clinton već danas formalno odustati od predsjedničke utrke - kao što to sugeriraju neki američki mediji - ili nakon nekoliko dana. Bivša Prva dama je negirala da danas ima namjeru odustati, iako većina promatrača vjeruje kako je shvatila da od njenog povratka u Bijelu kuću, barem ove godine, neće biti ništa.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara