Obama posjetio Afganistan: Ne odlazimo dok ne pobijedimo

Obama posjetio Afganistan: Ne odlazimo dok ne pobijedimo

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama jučer je nenajavljeno posjetio Afganistan gdje je američkim vojnicima u bazi Bagram izjavio da će SAD ustrajati do konačne pobjede nad talibanima i drugim islamskim radikalima. Predsjednika Afganistana, Hamida Karzaija je opomenuo da je potrebno učiniti puno više da bi borba protiv korupcije bila uspješna.

Nakon slijetanja u bazi Bagram, Obama je najprije helikopterom odletio u Kabul gdje ga je primio afganistanski predsjednik Karzai, a prije povratka u SAD je održao govor pred 2.500 američkih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik koji je broj vojnika do sljedećega proljeća odlučio sa sadašnjih 34 tisuće povećati na 100 tisuća je ponovio da će SAD ostati u Afganistanu do konačne pobjede. Vojnicima je Obama poručio da je njihov boravak u Afganistanu jako važan za sigurnost SAD-a.

Prema Obaminim riječima, al-Qaida i dalje koristi područje Afganistana za planiranje napada na SAD i saveznike. "Ukoliko talibani ponovo preuzmu vlast u Afganistanu, al-Qaida će samo proširiti svoje djelovanje", rekao je Obama i dodao da će tada bitu ugroženi životni državljana SAD-a. "Dok god sam ja vaš vrhovni zapovjednik, to neću dozvoliti", rekao je Obama koji je svojim jučerašnjim posjetom želio podići moral vojnika na području Afganistana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara