Obama pozvao bankare da vrate dugovanja naciji koja je podnijela najveći teret krize

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

"VRATITE dugovanja naciji koja je podnijela glavni teret i preuzmite svoj dio odgovornosti", naglasio je američki predsjednik Barack Obama u svom govoru na Wall Streetu govoreći na obljetnici, odnosno godinu dana nakon bankrota tvrtke Lehman Brothers koja je produbila već postojeću gospodarsku krizu. Obama se zapravo obratio bankarima, koje pozvao "na red", udijelivši im snažne kritike.

Na govoru kazao je kako je uvijek snažno vjerovao u moć slobodnog tržišta. Poduzetnici stvaraju poslove i to oni koji su spremni riskirati, a ne vlade i vlasti. Vlada samo treba proširiti teren i omogućiti bolje i lakše funkcioniranje tržišta te potaknuti i iskoristiti inovativni i kreativni potencijal ljudi, rekao je.

Washington umjesto rješavao, ignorirao probleme

Temeljni razlog krize bio je taj što je Washington ignorirao probleme, a nije ih rješavao. Cijela kriza je kolektivni neuspjeh Washingtona, Wall Streeta i cijele Amerike. Prozvao je bankare kako nije fer prema "malom čovjeku" jer je država bankama pomogla da "stanu na noge" te sada moli njih da isto učine s obiteljima čiji su domovi pod hipotekom, a mala privatna poduzeća pod velikim kreditima i dugovanjima bankama. Obama je naglasio da je to sve dio reforme te je pozvao Washington kako u toj reformi mora sudjelovati.

Također je naglasio je kako je njegova administracija bila pred recesijom i financijskim kolapsom i dugom od trilijun američkih dolara te su drastične mjere morale biti poduzete. Obama želi uspjeti u postavljanju nacije na čvrste financijsko-fiskalne temelje i inzistira na tome da zdravstvena reforma ne dovede do povećanja deficita. Dodao je kako je kriza lekcija koja se ne smije ponoviti, a to će se postići novim reformama. Poručio je kako se moraju pomaknuti od vremena neodgovornosti, nesmotrenosti krize i doći u vrijeme odgovornosti i napretka. Obama je uvjeren kako će doći do tog pomaka i kako će američko društvo zajedno uspjeti u realizaciji toga cilja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara