Obama sustigao Hillary Clinton u donacijama za predsjedničku kampanju

NAKON nekoliko dana odgađanja demokratski senator Barack Obama je objavio svoje podatke o donacijama za američku predsjedničku kampanju, po kojima proizlazi da je više nego ravnopravan suparnik favoriziranoj Prvoj dami Hillary Clinton.

Obama je, naime, u prva tri mjeseca ove godine prikupio čak 25 milijuna dolara u donacijama, odnosno samo 1 milijun dolara manje od Hillary Clinton koja uz to raspolaže s 10 milijuna nepotrošenih dolara koje je bila prikupila za prošlogodišnju senatsku kampanju.

Penny Pritzker, financijska direktorica Obamine kampanje tvrdi da je najveća količina novca prikupljena u "posljednjih nekoliko tjedana", te da je to izraz "gladi za drukčijom politikom u Americi" koju, prema njoj, utjelovljuje upravo karizmatski senator iz Illinoisa.

Obamina kampanja ima razloga za zadovoljstvo i zbog nekih financijskih parametara u kojima je uspjela nadmašiti Hillary Clinton. Tako je Obama prikupio čak 100.000 individualnih donacija, odnosno dva puta više od bivše Prve dame. Obama također tvrdi da je na Internetu prikupljeno 6,9 milijuna dolara, dok je Hillary Clinton prikupila njih 4,2 milijuna.

Mnogi promatrači političkih prilika su prilično impresionirani Obaminim rezultatima, s obzirom da je riječ o političaru koji je u Senat došao tek prije dvije godine, a za koga sve do prije tri godina gotovo nitko izvan njegove rodne države nije čuo.

S druge strane se upozorava da će pravo financijsko stanje, a s time i dugoročni izgledi mnogih predsjedničkih kandidata, biti poznati tek kada se donacije usporede s dosadašnjim troškovima. Te bi podatke Federalna izborna komisija trebala objaviti 15. travnja.

D.A.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara