Obama za potpredsjedničkog kandidata izabrao Josepha Bidena

BARACK OBAMA je upravo službeno objavio kako će njegov potpredsjednički kandidat na izborima u studenome biti senator Joseph Biden.

Objava odluke dolazi nekoliko sati prije nego što je Obamin stožer planiraio, odnosno nekoliko sati nakon što je vijest Associated Pressu "procurio" neimenovani visoki dužnosnik Demokratske stranke.

Potvrda je osim na službenoj web-stranici Baracka Obame došla i u obliku SMS-ova koje je Obamin stožer poslao članovima stranke, aktivistima i simpatizerima. Već je procijenjeno kako će slanje tolikog broja poruka Obaminu kampanju koštati preko milijun dolara.

Demokratski predsjednički kandidat je odluku o osobi čije ime želi uz svoje na glasačkom listiću donio već prije nekoliko dana i o tome obavijestio vodeće članove stranke. Bilo je najavljeno da će ime biti objavljeno u petak, ali je kasnije američkim medijima dojavljeno kako će potpredsjednički kandidat biti svečano predstavljen u subotu na Obaminom predizbornom skupu u Springfieldu u državi Illinois.

Većina komentatora, američkih medija, ali i kladionice su tijekom jučerašnjeg dana zaključile kako će Obamin izbor biti Joseph Biden, 65-godišnji senator iz Delawarea, predsjednik senatskog Odbora za vanjske poslove i bivši predsjednički kandidat koji se povukao na samom početku službene utrke za stranačku nominaciju.

Hillary Clinton se "nije ni formalno razmatrala"

Špekulacije o tome da je u pitanju Biden su dobile na snazi tijekom dana kada je CNN dobio informacije kako senator Evan Bayh i guverner Tim Kaine - dva imena koja su se uz Bidena smatrala favoritima za potpredsjedničkog kandidata - nisu odabrani od strane Obame. Nešto kasnije je CNN, pozivajući se na "dobro obaviješten izvor", objavio kako je i Hillary Clinton od Obame dobila obavijest da neće biti njegov potpredsjednički kandidat.

Kao mogućnost - iako prilično mala - su se spominjali guvernerka Kansasa Kathleen Sebelius te Chet Edwards, demokratski kongresnik iz Teksasa koji zastupa grad Crawford, Bushovo redovno prebivalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristaše Hillary Clinton, pak, tvrde da je Obamin stožer poslao upitnike vezane uz potpredsjedničku kandidaturu mnogim istaknutim članovima i dužnosnicima Demokratske stranke, ali ne i bivšoj Prvoj dami, na temelju čega se zaključuje da demokratski kandidat uopće nije ni razmišljao o tome da ime ljute stranačke suparnice stavi na svoj izborni listić.

Biden se zalagao za intervenciju u bivšoj Jugoslaviji

Smatra se da bi Biden bi kao stariji bijelac i katolik podrijetlom iz radničke klase Obami trebao pomoći kod glasačkog tijela koje je u utrci za stranačku nominaciju podržavalo Hillary Clinton, a za koje se vjeruje da bi u studenome moglo podržati republikanskog kandidata Johna McCaina. S druge strane je Biden tijekom kampanje često izražavao sumnju u Obamino iskustvo, odnosno kvalifikacije za vođenje zemlje - a što je jedan od glavnih McCainovih argumenata protiv demokratskog kandidata.

Ovdašnjoj javnosti je Biden poznat po tome što se 1990-ih žestoko zalagao za američku vojnu intervenciju u bivšoj Jugoslaviji, te se upravo njegovom utjecaju pripisuje Clintonova odluka da napadne srpske snage u BiH, a kasnije i na Kosovu. Prošle je godine Biden dejtonski ustav Bosne i Hercegovine, odnosno podjelu države na etničke entitete, proglasio modelom koje bi SAD trebale primijeniti u Iraku kako bi okončale tamošnji vojni angažman.

McCainova je kampanja na AP-ovu vijest već reagirala priopćenjem glasnogovornika Bena Porrita u kojoj se javnost podsjeća na Bidenove izjave o Obaminom neiskustvu i nedostatku predsjedničkih kvalifikacija.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara