Obama za snažan napad na Pakistan

Obama za snažan napad na Pakistan

SENATOR i drugi kandidat demokrata za predsjedničku utrku, Barack Obama, jučer je odgovorio kritičarima koji ga prozivaju za "mlaku" vanjsku politiku.

U govoru održanom u Međunarodnom znanstvenom centru Woodrow Wilson u Washingtonu, Obama se založio za napad na terorističke položaje u Pakistanu, bez obzira na pristanak pakistanskih vlasti.

"Vrijeme je da napišemo novo poglavlje u našem odgovoru na napade 11. rujna", izjavio je Obama, podržavajući na taj način takozvanu "Bushevu doktrinu" o mogućnosti vojne intervencije SAD-a, u državama gdje nema volje ili mogućnosti reakcije lokalnih vlasti.

Ipak, američki predsjednik zasad je izbjegavao jednostranu akciju SAD-a, u strahu da ne pokvari dobre odnose sa pakistanskim predsjednikom.

Obama je u oštrom predizbornom govoru tako najavio mogućnost odstupanja od takvih stajališta aktualne američke administracije.

"Kao predsjednik neću oklijevati upotrijebiti vojnu silu tamo gdje teroristi predstavljaju direktnu prijetnju američkoj sigurnosti", rekao je Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kritika Hillary Clinton koja je u prošlotjednoj debati izjavila kako su neke Obamine izjave "neodgovorne i naivne", ovakav istup neki američki analitičari smatraju svojevrsnim odgovorom senatorici Clinton.

Drugi razlog ovakvog istupa Baracka Obame, mogao bi biti redefiniranje američkog "rata protiv terorizma", vraćanje njegovoj originalnoj zamisli na način da se pažnja usmjeri ponovno na napadanje položaja al-Qaide.

"Ovo su ozbiljne stvari i ne bi trebale biti korištene za stjecanje političkih poena", komentirao je istup Obame pakistanski glasnogovornik Tasnim Aslam.

Ankete pokazuju veliku prednost Hillary Clinton ispred Baracka Obame u utrci za nominaciju Demokratske stranke. Tako Hillary uživa podršku čak 43 posto demokratskih birača, dok bi se za Obamu odlučilo njih 22 posto, objavili su jučer Wall Street Journal i NBC. Birači vide Hillary kao iskusniju i kompetentniju, osobito u području vanjske politike.

Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara