Obamin adut za izbore: Nova društvena mreža za sve sudionike njegove kampanje

Obamin adut za izbore: Nova društvena mreža za sve sudionike njegove kampanje

Foto: AFP

POJAČANA internet kampanja pomoglo je Baracku Obami osvojiti prošle izbore, a čini se kako će to, u nešto izmijenjenom obliku, biti formula i za sljedeće izbore.

Naime, Obamini računalni stručnjaci su stvorili snažan alat za socijalno umrežavanje pod nazivom NationalField, koji omogućuje dijeljenje sadržaja između svih koji rade u predizbornoj kampanji.

Facebook za organizatore kampanje

Sustav za kampanju rađen je po uzoru na Facebook, a povezuje sve razine djelatnika s informacijama koje prikupljaju na terenu. To uključuje pristupanje novih volontera, rezultate anketa na najnižim razinama, identifikacije vjerojatnih glasača, te pritužbi onih koji baš i nemaju pozitivno mišljenje o Obami.

Na taj se način stvara ogromna baza podataka, unutar koje sudionici Obamine kampanje vrlo uspješno upravljaju podacima o glasačima koje neprekidno "kopaju" iz svih mogućih izvora, koristeći napredne alate specijalno dizajnirane samo za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pomoć NationalField sustava, voditelji pojedinih podružnica kampanje mogu terenskim operativcima davati zadatke i u svakom trenutku nadzirati sve količine prikupljenih podataka u realnom vremenu i usmjeravati ih u "lijevak" iz kojeg dobivaju esenciju bitnih stvari po kojima znaju kako će provoditi dalje korake u predsjedničkoj kampanji.

Demokrati bolji u povezivanju politike i tehnologije

Stručnjaci su mišljenja da bi ovaj digitalni alat mogao učiniti puno toga za Obamu i demokrate, pogotovo u organizacijskom smislu. "U pogledu povezivanja tehnologije i politike, demokrati su puno napredniji od republikanaca", kazao je Micah Sifry za CNN.

Republikanci zasad ne koriste neki sličan software za organizacije kampanje, ali Mark Avila, savjetnik za tehnologiju republikanaca, misli kako demokratima ovaj sustav neće puno pomoći, jer puno više koristi vidi u tome da birače kontaktira neki njihov sugrađanin ili susjed i nagovori ih da se pridruže predizbornom skupu.

U svakom slučaju, demokrati će s ovom mrežom imati korak prednosti u odnosu na republikance, ali će ujedno jako trebati paziti na njenu zaštitu, jer bi neovlašteni pristup vrijednim podacima u NationalFieldu mogao više koristi donijeti njihovim protivnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara