Obamin deficit proračuna rekordnih 1,56 bilijuna dolara

Obamin deficit proračuna rekordnih 1,56 bilijuna dolara

Tekst: J.D.
Foto: AFP


AMERIČKI predsjednik Barack Obama danas je, predstavljajući svoj prijedlog proračuna za 2010. godinu, predvidio da će on doseći rekordnu razinu od 1,56 bilijuna dolara prije nego što počne padati prema prihvatljivijoj svoti.

Obama je pod pritiskom i od političkih protivnika, ali i investitora i velikih zajmodavaca kao što je Kina, i mora ih uvjeriti da ima jasan i izvediv plan za izvođenje zemlje iz problema te, istodobno, za smanjivanje deficita s vremenom.

"Nećemo moći smanjiti deficit preko noći s obzirom na to da smo tek u prvoj fazi oporavka", rekao je Obama dok je iznosio plan za trošenje 3,8 bilijuna dolara za fiskalnu godinu do kraja rujna 2010.

10,6 posto BDP-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nastavit ćemo, primjerice, činiti sve kako bismo stvorili radna mjesta. To se odražava u mom proračunu i to je nužno", dodao je Obama.

Obamin plan predviđa deficit proračuna od 1,56 bilijuna, ili 10,6 posto BDP-a. Plan mora odobriti Kongres, i to u procesu koji će potrajati. Rast deficita dijelom je potaknut paketom financijskih mjera vrijednim 787 milijardi dolara, koji je Obama prošle godine provukao kroz Kongres. Obama je krivnju za financijske probleme svalio na svog prethodnika Georgea Busha.

Nema odlaska na Mjesec

Obama namjerava nastaviti s politikom potpore krizom načetoj ekonomiji, a novac namjerava uštedjeti ukidanjem oko 120 projekata, među kojima je i simbolični plan povratka na Mjesec, a više će novca dati za istraživanje i obrazovanje.

U 2009. je deficit proračuna iznosio 1,41 bilijun dolara, ili 9,9 posto BDP-a, a očekuje se da bi već u 2011. godini deficit mogao pasti na 1,27 bilijuna, ili 8,3 posto BDP-a.

Istodobno, očekuje se da će SAD u 2010. godini zabilježiti gospodarski rast od 2,7 posto, godinu dana kasnije rast od 3,8, a nakon toga bi rast trebao premašiti četiri posto. Ovogodišnji proračun pretpostavlja da će nezaposlenost ostati velika, oko 10 posto, a tek će 2012. pasti na oko 8,2 posto. Inflacija bi trebala ostati blaga, a kamatne stope trebale bi rasti samo neznatno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara