Obamin politički autogol: Amerikancima danas nije bolje nego im je bilo prije četiri godine

Obamin politički autogol: Amerikancima danas nije bolje nego im je bilo prije četiri godine

Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama odlučio je biti iskren i realan te priznati da Amerikancima danas nije bolje negoli im je bilo prije četiri godine, kada je tek započeo mandat.

Međutim, taj nalet iskrenosti mogao bi ga skup koštati, jer je za očekivati kako će republikanci njegov trenutak slabosti maksimalno iskoristiti. Praktički im je ponudio slogan za kampanju. Uostalom, američka politička povijest već pamti takav slučaj, iskrenost se nije isplatila. Ronald Reagan davne je 1980. godine iskoristio takvu izjavu Jimmyja Cartera, pa ovaj nije dočekao drugi mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, Obama je izjavu razjasnio tumačenjem da nedostatak progresa u američkom društvu nije rezultat njegove nesposobnosti, već objektivnih okolnosti koje su prouzrokovali financijski slom i recesija.

"Amerikancima nije bolje nego što im je bilo u vrijeme prije krize i teške recesije kroz koju prolazimo. Ipak, čini mi se da možemo vidjeti kako korak po korak stabiliziramo ekonomiju u polako idemo prema naprijed. Najveći problem je visoka nezaposlenost. Stoga moramo poduzeti sve potrebne mjere kako bi smo građanima omogućili da ponovno dohvate svoj američki san", kazao je Obama u razgovoru s Georgeom Stephanopoulosom na ABC-u.

Obama je napomenuo da je svjestan da zbog svega toga više nije favorit na sljedećim izborima, ali da je i navikao "biti u drugom planu". "Mislim da će ljudi na kraju dana promisliti i odabrati onoga za koga misle da ima bolju viziju američke budućnosti", zaključio je Obama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara