Obamin prijedlog zakona o stvaranju radnih mjesta pao već u Senatu: Republikanci me sabotiraju

Obamin prijedlog zakona o stvaranju radnih mjesta pao već u Senatu: Republikanci me sabotiraju

Foto: AFP

"REPUBLIKANCI misle kako će oporavak ekonomije pomoći predsjedniku Obami da dobije i sljedeće izbore. Stoga otvoreno navijaju za propast naše ekonomije te se protive svakom naporu da se ona popravi", izjavio je predstavnik demokratske većine u Senatu Harry Reid netom prije glasanja tog tijela o Obaminom prijedlogu zakona o stvaranju novih radnih mjesta.

I bio je u pravu, barem donekle. Niti jedan republikanac nije podignuo ruku u znak podrške Obaminom planu vrijednom 447 milijardi dolara, koji uključuje smanjenje poreza i određene olakšice za dugoročno nezaposlene, te je on na kraju odbačen. Za je glasalo 50 senatora, a protiv 48, ali je za prolazak prijedloga zakona u ovoj instanci bilo potrebno 60 glasova.

Amerikanci neće prihvatiti ne kao odgovor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je čuo loše vijesti, Obama je s Floride poručio kako ovo glasanje nije kraj borbe ze predložene mjere. Pritom je opet optužio republikance za opstrukciju, te je najavio kako će na glasanje u Senatu odsad stavljati pojedinačne stavke iz svog prijedloga.

"Na kraju krajeva, Amerikanci neće prihvatiti ne kao odgovor. Vrijeme je da se Kongres počne ponašati u skladu sa svojim odgovornostima, ostavi stranački partikularizam sa strane i napravi nešto po pitanju nezaposlenosti", poručio je Obama.

Obami bi republikansko sabotiranje moglo ići na ruku

Ova prijedlog zakona bio je prioritet broj jedan za Obamu, a sad kada je kao cjelina propao, Obama se nada da će uspjeti spasiti bar nešto od njega. To se prije svega odnosi na manje poreze na plaće te produljenje beneficija za one koji su već dugo nezaposleni. Američka nezaposlenost veća je od devet posto još od svibnja, te je to definitivno tema koja će dominirati predizbornom kampanjom.

Iako su Obamine brojke definitivno u padu, jer ga veliki dio Amerikanaca smatra odgovornim za neuspjelo oživljavanje ekonomije, Obami bi u političkom smislu stalne republikanske odbijenice čak mogle ići na ruku, ukoliko ih pred očima javnosti uspije prikazati kao sabotere njegovog rada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara