Obavještajca koji je prisluškivao novinare Mesić nagradio predsjedničkom mirovinom

BIVŠI ravnatelj SZUP-a Smiljan Reljić i savjetnik u Uredu za nacionalnu sigurnost od 2002. godine korisnik je predsjedničke mirovine koju mu je dodijelio predsjednik Stjepan Mesić, na prijedlog aktualnog ravanatelja POA-e. Reljić je smijenjen zbog afera praćenja novinara.

Kada je umirovljen početkom 2002. Reljić je obnašao dužnost savjetnika u Uredu za nacionalnu sigurnost na mjestu brigadira, a Mesić ga je umirovio kad je izbila afera praćenja novinara od strane SZUP-a. Reljić je tada bi na čelu SUZUP-a. Formalni prijedlog za umirovljenje, kako otkriva Feral Tribune, stigao je od tadašnjeg predstojnika UNS-a Tomislava Karamarka, koji je aktualni ravnatelj POA-e.

Glasnogovornica Ureda predsjednika Danijela Barišić za Novi list je izjavila da je umirovljenje obavljeno na zahtjev službe, no nije znala o kojoj se točno službi radilo. Barišić je pretpostavila da je to bio UNS.

Reljić u svemu ne vidi ništa sporno. Objasnio je kako je umirovljen kada je imao 23 godine radnog staža, te iako tada nije želio u mirovinu, to je, kako tvrdi, bilo jedino rješenje. Potvrđuje da je Karamarko predložio, a Mesić prihvatio da mu se dodijeli predsjednička mirovina, a sve u skladu sa Zakonom o službi u oružanim snagama.

“Bio sam, između ostalog, od 1991. pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Formirao sam kriminalističku policiju koja dotad nije postojala. Imam sedam, osam odlikovanja i ako sve to nisu zasluge, onda ne znam... Izgleda da mi koji smo 1990. krenuli u stvaranje države nismo ni za što zaslužni”,  – podsjetio je Reljić na svoje “osobite zasluge” na temelju kojih predsjednik diskrecijskim pravom dodjeljuje mirovine pojedincima.

Reljićeva mirovina iznosi 6.400 kuna, a za osam godina, kada navrši 55 godina, imat će pravo na saborsku mirovinu koja iznosi oko 9.000 kuna. Reljić je podsjetio da je odradio jedan mandat u Županijskom domu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara