OBAVLJENA SMJENA VLASTI NA KINESKOM VRHU

Izborom Wen Jiabaoa za novog premijera, umjesto Zhu Rongjia koji odlazi u mirovinu, kineski je parlament u nedjelju praktički završio smjenu vlasti na kineskom vrhu. L

Kineski parlament je prethodno, u subotu, izabrao Hu Jintaoa za novog predsjednika države, umjesto Jiang Zemina, a za svojeg predsjednika izabrao je Zeng Qinghonga, umjesto Li Penga.

Novoizabrani čelnici su većinom 60-godišnjaci, što u Kini znači da su još relativno mladi, a odlazak njihovih prethodnika u mirovinu rezultat je odluke da se izbjegava nekadašnja tendencija ka gerontokraciji - vladavini staraca.

U izboru nove "četvrte generacije" kineskih čelnika nije bilo ničeg neočekivanog, jer je smjena još odavno pripremljena, a parlament je to samo trebao potvrditi, kao što je i učinio. Hu Jintao, koji je dobio 2.937 glasova "za" i samo 4 "protiv", još u studenom je stao na čelo Komunističke partije, tako da je njegovo preuzimanje predsjedničke dužnosti bilo osigurano.

Dosadašnji predsjednik, 76-godišnji Jiang Zemin, koji je vodio Kinu od 1993., tijekom razdoblja iznimno brzog gospodarskog rasta, neće, međutim, sasvim sići s vlasti. On se nalazi na čelu državnih i partijskih komisija koje kontroliraju vojsku, a promatrači smatraju da će iza scene zadržati kontrolu i nad političkim polugama.

Dolazak nove generacije kineskih čelnika, kroz prvu regularnu smjenu čelnika od dolaska komunista na vlast u Kini, nije bio praćen bilo kakvim najavama političkih promjena, nego je umjesto toga istican kontinuitet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se da će se oni svakako truditi da zadrže dosadašnje visoke stope gospodarskog rasta, koje Kinu ubrzano pretvaraju u jednu od svjetskih industrijskih sila. Unatoč činjenici da je široki prostor koji je otvoren privatnom sektoru i tržišnom gospodarstvu među bitnim čimbenicima gospodarskog uspjeha, partija do sada nije pokazala nikakvog znaka da bi bila spremna na promjene političkog sustava. Ona je ipak prošle jeseni proglasila kako je spremna u svoje članstvo ubuduće primati i privatne poduzetnike, koji su tradicionalno smatrani "klasnim neprijateljima".

Po ocjeni analitičara, nove kineske čelnike čeka rješavanje krupnih problema, vezanih među ostalim upravo za brzi gospodarski rast koji bi, prema planovima, trebao učetvorostručiti kinesko gospodarstvo do 2020. Taj rast, omogućen gospodarskim reformama koje je prije dva desetljeća započeo Deng Xiaoping, donio je prosperitet stanovnicima velikih gradova u istočnim dijelovima zemlje, ali su mnogi dijelovi Kine i dalje vrlo siromašni.

Suprotnosti između bogatih i siromašnih, gradova i sela, priobalnog pojasa i unutrašnjosti, izvor su velikih briga kineskih čelnika, koji strahuju od porasta nezadovoljstva siromašnih seljaka i radnika. Oni se nadaju da će barem za sada visoki gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta spriječiti da se te suprotnosti pretvore u nešto ozbiljnije.(Hina) rb bis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara