Obilježavamo blagdan Svih svetih, u Zagrebu izvanredni prijevoz putnika prema grobljima

Foto: Ivo Ravlić, Joško Ponoš, Davor Žunić/Cropix

NA BLAGDAN Svih svetih građani se prisjećaju svojih pokojnika te na njihovim grobovima pale svijeće i polažu cvijeće.

Prvi tragovi obilježavanja Svih svetih zabilježeni su u Antiohiji, u nedjelju nakon svetkovine Duhova. Papa Grgur III. (731. - 741.) blagdan je, na zahtjev Crkve u Irskoj, premjestio na 1. studenoga kako bi se poklopio s keltskom Novom godinom.

U vrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni ga je 835. proglasio zapovjedanim blagdanom. Osim u Katoličkoj crkvi, ovaj se blagdan obilježava u Engleskoj i mnogim evangeličkim crkvama.

Blagdan Svih svetih se širom Hrvatske obilježava misnim slavljima. Na zagrebačkom groblju Mirogoj misu će u crkvi Krista Kralja predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Također, ZET je priopćio da je izvanredni prijevoz putnika u tramvajskom i autobusnom prometu na zagrebačkom području započeo u 8 sati. Prema grobljima Mirogoj, Kaptol, Krematorij, Miroševec, Granešine i Markovo polje voze izvanredne autobusne linije, a s većim brojem vlakova bit će pojačane i tramvajske linije koje voze prema početnim stajalištima autobusnih linija izvanrednog prijevoza.

Državni vrh položio vijence i cvijeće uoči blagdana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka Jadranka Kosor je uoči blagdana Svih svetih i Dušnoga dana položila vijenac na grob Franje Tuđmana, a predsjednik Ivo Josipović na grob Ivice Račana.

Josipović je položio vijenac na spomenik Glas hrvatske žrtve - Zid boli, na grob narodnih heroja na Mirogoju, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na grob predsjednika Vlade od 2000. do 2003. godine Ivice Račana te na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Kosor je, u društvu ministara i predstavnika udruga iz Domovinskog rata, položila vijence i zapalila svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kod Središnjeg križa, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednik Sabora Luka Bebić, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i zastupnik Josip Leko položili su vijence kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kod Središnjeg križa na Mirogoju te na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara