obilježavanje 12. godišnjice stradanja vukovara u srpskoj agresiji

Povodom 12. godišnjice stradanja Vukovara u srpskoj agresiji 1991. kod spomenobilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru polaganjem vijenaca počast poginulim braniteljima i civilima odala su izaslanstva predsjednika Republike, Sabora i Vlade te brojna druga izaslanstva.

U ime predsjednika Republike vijenac su položili savjetnik predsjednika za obranu i vojna pitanja Petar Stipetić i savjetnik za nacionalnu sigurnost Imra Agotić. U ime Hrvatskog sabora vijenac je položio Zlatko Tomčić, a u ime Vlade potpredsjednik Goran Granić i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivica Pančić.

Polaganjem vijenaca počast poginulima u Domovinskom ratu odalo je i izaslanstvo Glavnog stožera Oružanih snaga RH predvođeno načelnikom generalom Josipom Lucićem. U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac su položili župan Nikola Šafer i predsjednik Županijske skupštine Mato Stojanović, a u ime grada Vukovara to je učinilo izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Vladimirom Štenglom.

U ime 204. vukovarske brigade vijenac je podno spomen-obilježja položio ratni zapovjednik obrane Vukovara i zapovjednik brigade Branko Borković. Počast braniteljima i civilima stradalima u obrani Vukovara polaganjem vijenca odalo je izaslanstvo Dubrovnika -grada prijatelja Vukovara, predvođeno gradonačelnicom Dubravkom Šuicom. U ime udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Vukovara vijenac su položili članovi koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Odavanju počasti poginulim braniteljima i civilima u Vukovaru, po procjenama policije, nazočno je bilo oko 7000 građana, preživjelih hrvatskih branitelja, invalida Domovinskog rata i drugih ratnih stradalnika. Molitvu za sve poginule u Domovinskom ratu u Vukovaru molio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prije odavanja počasti žrtvama srpske agresije na Vukovar sudionici obilježavanja vukovarske tragedije prošli su u hodnji ulicama grada od vukovarske Opće bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. U šest godina postojanja toga groblja na njemu je pokopano 710 žrtava srpske agresije, a do sada ga je organizirano posjetilo nešto manje od 40 tisuća posjetitelja.

Osim državnih izaslanstava obilježavanju 12. godišnjice vukovarske tragedije nazočna su bila izaslanstva brojnih političkih stranaka.

U obrani Vukovara poginulo je oko 1600 hrvatskih branitelja i civila. Više tisuća osoba je ranjeno, a u progonstvo je otišlo 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba, nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo je kroz srpske koncentracijske logore, a na popisu zatočenih i nestalih još se nalazi oko 450 branitelja i civila koji su sudjelovali u obrani Vukovara. Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. održava se pod motom "Bijeli križ opomenu šalje".

Hrvatski sabor je 1999. godine donio odluku da se 18. studenoga obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991.

(Hina) žd ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara