Obilježavanje pontifikata Ivana Pavla II.

SVEČANOSTI u povodu 25. godišnjice pontifikata Ivana Pavla II. započele su već danas, a svoj vrhunac će imati u listopadu ove godine kada će u Rim stići svi kardinali.

Pod nazivom "Ivan Pavao II. Dvadeset i pet godina pontifikata. Crkva u službi čovjeka" započeo je danas akademski kongres na učilištu Lateranense na kojem će, uz ostale, govoriti predsjednik Talijanske biskupske konferencije i papin rimski vikar kardinal Camilo Ruini, zatim kardinali Silvestrini, Etchegaray, Ratzinger, Re, Martins i drugi. U nedjelju svečanosti započinju i u Krakowu, gradu u kojem je Karol Wojtyila bio nadbiskupom prije dolaska na Patrovu stolicu.

Wojtyla 18. svibnja obilježava svoj 83. rođendan, a dan ranije će mu na rimskom sveučilištu "La Sapienza" biti predan počasni doktorat. No, ključne svečanosti će se održati u listopadu. Prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Josef Ratzinger šalje pozive svim kardinalima za listopadske svečanosti. Wojtyla je za Papu izabran 16. listopada 1978. i u tih 25 godina bio je na 99 putovanja izvan Italije (na stoto jubilarno putovanje otići će u Hrvatsku od 5. do 9. lipnja), te je proglasio 456 svetaca i 1.282 blaženika, a održao je tisuću općih audijencija srijedom na kojima je bilo oko 16 milijuna hodočasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi kardinali će se okupiti u Rimu 15. listopada na večernjoj misi, a onda će na dan imenovanja Ivana Pavla II., 16. listopada, na Trgu svetog Petra biti održana misa za zahvalom "Te Deum". Naredna dva dana će se održati savjetovanje, a u subotu 18. listopada predviđene su "poruke Svetom Ocu". Naime, uobičajeno je da Papa šalje poruke, a ovoga puta će kardinali njemu zahvaljivati sa svojim porukama. Te je večeri predviđen svečani koncert, a u nedjelju u nedjelju će na misi biti beatificirana Majka Tereza od Kalkute.

Duže od Ivana Pavla II. su na Petrovoj stolici, ako se izuzme svetog Petra (koji je bio prvim poglavarom Crkve 34 ili 37 godina ovisno o tumačenjima nekih povjesničara), bili samo dvojica papa, Pio IX. (31 godinu i sedam mjeseci), te Leon XIII. (25 godina i 5 mjeseci).

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara