Obilježen 42. memorijal mira u Mrkoplju

Pod pokroviteljstvom Vlade, večeras je svečanom akademijom u Mrkoplju obilježena 60. obljetnica stradavanja partizana na Matićpoljani u sklopu 42. Memorijala mira.

Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović rekla je, osvrnuvši se na dvije paralelne manifestacije održane danas u znak sjećanja na to stradanje, kako nije bitno kakvo će ime nositi ta manifestacija, već želja da se njome oda počast svima koji su se borili za Hrvatsku.

Načelnik općine Mrkopalj Ivan Butković poručio je nezadovoljnima imenom Memorijal mira da, umjesto izricanja takvih prigovora, ulože napor u poticanje uređenja memorijalnog područja na Matić-poljani.

Istaknuo je da je za tu namjenu općinska vlast u svom proračunu spremna osigurati dio potrebnog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica Grabar-Kitarović i općinski čelnici položili su tijekom dana vijence na Matić-poljani.

Ta se manifestacija održava u znak sjećanja na stradanje boraca 2. brigade 13. primorsko-goranske divizije tijekom marša 1944. godine iz smjera Drežnice i Jasenka prema Mrkoplju. U noći s 19. na 20. veljače te godine u snježnoj oluji uz ekstremno niske temperature poginuo je neutvrđen broj partizana, a procjenjuje se da ih je bilo 26. Teško ozlijeđenih s trajnim posljedicama bilo je više od stotinu.

Memorijal 26 smrznutih partizana, koji je utemeljen 1962. godine, 1992. je preimenovan u Memorijal mira. Savez antifašističkih boraca, nezadovoljan promjenom imena, nastavio je redovito godišnje obilježavati Memorijal 26 smrznutih partizana. Ove su godine prvi put održane paralelno istoga dana obje manifestacije - Memorijal mira svečanom akademijom u Mrkoplju te Memorijal 26 smrznutih partizana akademijom u Delnicama pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske i Istarske županije, a u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i Antifašista Primorsko-goranske županije.

(Hina) xdsil yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara