Obilježen dan hrvatskih političkih zatvorenika

HRVATSKO društvo političkih zatvorenika (HDPZ) danas je na prostoru kod Starog grada Frankopana i Zrinskih u Hrvatskoj Kostajnici obilježilo Dan hrvatskih političkih uznika.

Na obilježavanju se okupilo petstotinjak političkih zatvorenika iz Hrvatske i BiH koji su prigodnim programom obilježili obljetnicu pogubljenja svojih uzora bana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, koju slave kao dan svojega društva.

Predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Jure Knezović u pozdravnoj riječi sudionicima rekao je da je hrvatski politički zatvorenik osoba koja je zbog borbe za hrvatsku državnu samostalnost bila lišena slobode. Prvi takvi politički zatvorenici i žrtve bili su Zrinski i Frankopan i oni su naš uzor, rekao je Knezović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da to društvo okuplja više od 8000 članova, od toga 2000 u Bosni i Hercegovini. Uz podružnice u svim hrvatskim županijama, Društvo ima podružnice u Kiseljaku, Sarajevu i Mostaru, te devet ogranaka u BiH. Knezović je prozvao aktualnu vlast zbog značajnog smanjenja prava političkih zatvorenika, najavivši da će pravo i pravdu za svoje članove Društvo tražiti pred međunarodnim sudovima.

Okupljenima je dobrodošlicu u Hrvatskoj Kostajnici, gradu Zrinskih, poželio kostajnički gradonačelnik Davor Govorčinović. Ante Milinović održao je predavanje o Frankopanima, Zrinskima i Hrvatskoj. Kulturni program izveo je zbor "Gjalski" iz Zaboka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara