OBILJEŽEN DAN NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE

Prigodnom svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu je danas obilježen 22. veljače, Dan NSK, koji se proslavlja kao sjećanje na hrvatski prvotisak.

Kako je podsjetio glavni ravnatelj NSK Josip Stipanov, toga je nadnevka 1483. tiskano remek-djelo glagoljskoga tiskarskog umijeća Misal po zakonu Rimskog dvora.

Predsjednik Upravnog vijeća NSK Darko Novaković upozorio je na dvojaku ulogu NSK: kao središnje knjižnice zagrebačkog Sveučilišta, ali i nacionalne knjižnice zadužene za hrvatsku pisanu baštinu, i to ne samo onu koja stoji na policama nego i onu rasutu po svijetu.

NSK je spremna odgovoriti suvremenim izazovima, naglasio je Stipanov, pozvavši Hrvatski sabor i Vladu da podupru strateške projekte i planove NSK.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečana proslava Dana NSK bila je i prigoda da se predstave najnovije knjižnične usluge: "Hrvatska bibliografija - niz A knjige", knjiga na CD ROM-u koja uključuje potpune bibliografske zapise publikacija tiskanih nakon osamostaljenja hrvatske države, te program virtualne edukacije koji omogućuje samostalno učenje i pronalaženje knjižničnih sadržaja.

Najzaslužnijim djelatnicima i suradnicima uručene su nagrade i priznanja. Nagrada "Matko Rojnić" predana je Ivanu Baueru i Neli Schmidichen, a priznanje za višegodišnju suradnju akademiku Josipu Bratuliću.

(Hina) xkt ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara