Obilježena 12. obljetnica pogibije europskih promatrača

Promatračka misija Europske unije u Hrvatskoj organizirala je danas komemorativni skup u Podrutama kod Novog Marofa u povodu 12. obljetnice pogibije petorice pripadnika Promatračke misije Europske zajednice. L

Na okolnosti u Hrvatskoj u početku 1992. i tragičan događaj 7. siječnja te godine kad su poginuli časnici Jean-Loup Eychenne, Marco Matta, Silvano Natale, Florenzo Ramacci i Enzo Venturini podsjetio je Mario Nobilo, pomoćnik hrvatskog ministra vanjskih poslova.

Ujedno je zahvalio Promatračkoj misiji na ulozi u uspostavi mira na ovim prostorima.

Na komemorativnom skupu govorila je i Maryse Daviet, voditeljica Promatračke misije Europske unije, istaknuvši kako su europski promatrači - četiri Talijana i jedan Francuz - izgubili živote na ovom mjestu u ime europskih vrijednosti i načela - za mir i stabilnost na Balkanu.

"Na žalost, oni nisu bili jedini članovi Misije koji su dali živote za mir, pa se treba prisjetiti još triju članova Misije iz Norveške i Slovačke koji su poginuli u srpnju 2001. u Makedoniji i belgijskog promatrača koji je ubijen u Mostaru 2. svibnja 1993.", kazala je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maryse Daviet zahvalila se hrvatskim ljudima i Vladi na spomeniku-kapelici izgrađenoj na mjestu pogibije. Govorili su još Giovanni Davoli, prvi tajnik Republike Italije, i Franco Mianna, časnik Pete zrakoplovne pukovnije talijanske vojske.

Na komemoraciji u Podrutama položeni su i vijenci hrvatske Vlade, Promatračke misije EU-a, republika Italije i Francuske, Varaždinske županije i grada Novog Marofa.

Nakon komemoracije u crkvi Kraljice mira u Podrutama služena je misa.

(Hina) mzag dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara